Deployment of an open-source LTE Platform

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810749 467 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η, με πρόσθετη εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες και στην επεξεργασία και διοίκηση της Πληροφορίας)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-17
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μανωλόπουλος Αλέξανδρος-Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Τζανακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Πολύδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Διονύσιος Ρεϊσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Deployment of an open-source LTE Platform
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη πλατφόρμας ανοικτού κώδικα στο LTE
Περίληψη:
Από την εμφάνιση του GSM το 1991 μέχρι την εγκαθίδρυση του LTE και τα επερχόμενα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το τοπίο στις κινητές επικοινωνίες έχει υποστεί σημαντικές μεταλλαγές. Οι συνεχώς αυξανόμενοι χρήστες και οι απαιτήσεις τους σε ρυθμούς μετάδοσης και όγκο δεδομένων έχουν καταστήσει αναγκαία την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα διασφαλίζουν ταχύτητα, αξιοπιστία, ευελιξία, προγραμματισημότητα, επαναπαραμετροποιήση και βελτιστοποιημένη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η υλοποίηση των λειτουργιών με χρήση λογισμικού έναντι της χρήσης υλικού (softwareization), καθώς και ο διαχωρισμός των λειτουργιών αυτών από κάποιο συγκεκριμένο εξοπλισμό (virtualization), είναι δύο έννοιες προς αυτήν την κατεύθυνση και αναμένεται να αποτελέσουν τους πυλώνες των δικτύων πέμπτης γενιάς.
Παράλληλα, η χρήση ανοικτού λογισμικού στις κινητές επικοινωνίες, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας, παρέχει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών πολύ χρήσιμα και οικονομικά εργαλεία για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών. Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα υλοποίησης, ελέγχου, παραμετροποίησης και μέτρησης των επιδόσεων των δικτύων υλοποιημένων σε λογισμικό.
Η εργασία αυτή αφορά τη μελέτη και χρήση μιας τέτοιας πλατφόρμας για την εφαρμογή ενός δικτύου LTE, συγκεκριμένα του OpenAirInterface της EURECOM, με τη χρήση ενός x64 προσωπικού υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα linux και μίας SDR πλακέτας (USRP B210). Μέχρι σήμερα, το OpenAirInterface είναι η μόνη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα που περιλαμβάνει ολόκληρη τη στοίβα πρωτοκόλλων του 3GPP LTE, τόσο στο δίκτυο κορμού, όσο και στο δίκτυο πρόσβασης. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών παραμέτρων του δικτύου και η παρακολούθηση της λειτουργίας του σε πραγματικό χρόνο.
Αξιολογούμε το OpenAirInterface σαν μία πλατφόρμα άκρως λειτουργική και χρήσιμη για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς επιτυγχάνεται μέσω αυτής το χτίσιμο ενός αποτελεσμάτικου 4G/5G δικτύου το οποίο επιτυγχάνει ρεαλιστικά αποτελέσματα.
Η εργασία είναι δομημένη ως εξής: Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μία εισαγωγή, στο δευτέρο κεφάλαιο περιγράφεται η τεχνολογία του LTE και στο τρίτο κεφαλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά οι υπάρχουσες πλατφόρμες ανοικτού κώδικα για χρήση στις κινητές επικοινωνίες. Στο κεφάλαιο 4 παρατίθεται η περιγραφή της εγκατάστασης της πλατφόρμας και στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Τέλος, το κεφάλαιο 6 περιέχει τα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
OpenAirInterface, πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, LTE, SDR
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
59
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Thesis - Alexandros Manolopoulos.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.