Μοριακή διερεύνηση ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812526 405 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσουλούφα Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα-Ραχήλ Traeger-Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ

Ελένη Φρυσίρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ

Μαρία Τζέτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μοριακή διερεύνηση ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μοριακή διερεύνηση ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία
Περίληψη:
Σκοπός: Η λευχαιμία αποτελεί νεοπλασματική διαταραχή του αιμοποιητικού ιστού, με μεγάλη ετερογένεια ως προς τις κλινικές εκδηλώσεις και τη βιοπαθογένεια της νόσου. Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) αποτελεί περίπου το 30% όλων των παιδιατρικών κακοηθειών. Η συνεχόμενη ανάπτυξη των μοριακών τεχνικών έχει φέρει στο προσκήνιο νέες γενετικές βλάβες που συμμετέχουν στην εκδήλωση της λευχαιμίας. Ελλείψεις, διπλασιασμοί και σημειακές μεταλλάξεις έχουν ανιχνευθεί σε πολλά γονίδια που κατέχουν σημαντική θέση στην ωρίμανση και τη διαφοροποίηση των λεμφοκυττάρων. Η διερεύνηση των μοριακών βλαβών έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου στον εκάστοτε ασθενή. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο έλεγχος γονιδίων στα οποία έχουν ταυτοποιηθεί μοριακές βλάβες (π.χ. IKZF1, PAX5, CDKN2A/B κ.α.) σε περιπτώσεις παιδιών με ΟΛΛ.

Ασθενείς και μέθοδοι: Μελετήθηκαν 16 παιδιά με ΟΛΛ (14 με Β-ΟΛΛ και 2 με Τ-ΟΛΛ). Τα 14 παιδιά είχαν διαγνωστεί με ΟΛΛ ενώ τα 2 παιδιά μελετήθηκαν αφού παρουσίασαν υποτροπή. Τα δείγματα από τα οποία απομονώσαμε DNA ήταν μυελός των οστών και περιφερικό αίμα τα οποία παραπέμφθηκαν από το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΚΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Για τη μοριακή ανάλυση των δειγμάτων εφαρμόσαμε τη τεχνική του MLPA (Multiplex Ligation-dependant Probe Amplification) με την οποία μπορέσαμε και μελετήσαμε ελλείψεις και διπλασιασμούς γονιδίων σημαντικών για τη διαφοροποίηση των λεμφοκυττάρων.

Αποτελέσματα: Σε 7/16 ασθενείς ανιχνεύθηκαν παθολογικά ευρήματα με την τεχνική του MLPA. Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν ελλείψεις γονιδίων, όπως το CDKN2A (4/16 ασθενείς), το IKZF1 (2/16), CDKN2B (2/16), το PAX5 (1/16) και το ETV6 (1/16). Επίσης, σε έναν ασθενή ανιχνεύτηκαν διπλασιασμοί γονιδίων, όπως το IKZF1 και τα γονίδια της ψευδοαυτοσωμικής περιοχής PAR1.

Συζήτηση: Με τη παρούσα μελέτη διερευνήθηκαν γονίδια που εμφανίζουν συχνά ελλείψεις και διπλασιασμούς σε παιδιά με ΟΛΛ. Η παράλληλη αξιολόγηση των κλινικών στοιχείων, όπως ο αριθμός των λευκoκυττάρων κατά τη διάγνωση (WBC), η κυτταρογενετική και μοριακή κυτταρογενετική ανάλυση και η παρακολούθηση της MRD την 15η και 33η ημέρα της θεραπείας οδήγησαν στη σωστότερη προσέγγιση του ασθενούς αναφορικά με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιούταν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λευχαιμία, Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΤΣΟΥΛΟΥΦΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.