Ανεύρισμα νεφρικής αρτηρίας κύηση και τοκετός

Διπλωματική Εργασία uoadl:2818944 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραφέρη Ασημίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανεύρισμα νεφρικής αρτηρίας κύηση και τοκετός
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανεύρισμα νεφρικής αρτηρίας κύηση και τοκετός
Περίληψη:
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται κλινική περίπτωση ασυμπτωματικού ανευρύσματος της νεφρικής αρτηρίας σε θήλυ ασθενή 36 ετών. Η ασθενής παρουσίασε κατά την διάρκεια της κύησης, υπέρταση (160/110 mm/Hg) άνευ οιδημάτων στα άκρα και χωρίς την ύπαρξη πρωτεϊνουρίας. Κατά το παρελθόν είχε υποβληθεί σε επτά εξωσωματικές γονιμοποιήσεις χωρίς επιτυχία, στη συνέχεια όμως η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο τοκετός έλαβε χώρα την 36η εβδομάδα της κύησης με καισαρική, καθώς λόγω της αρτηριακής υπέρτασης, άρχισε να επηρεάζεται η φυσιολογική καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.
Μετά τον τοκετό η ασθενής συνέχισε να εμφανίζει υπέρταση και υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων όπως αιμοτολογικές εξετάσεις, triplex νεφρικών αρτηριών και σπινθηρογράφημα νεφρών οι οποίες ανέδειξαν ανευρισματική διάταση από την έκφυση της αριστερής νεφρικής αρτηρίας. Ακολούθησε εμβολισμός και παρακολούθηση της ασθενούς, η αρτηριακή πίεση της οποίας επέστρεψε εντός φυσιολογικών ορίων χωρίς τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Έγινε σύσταση στην ασθενή να αποφύγει μελλοντική εγκυμοσύνη καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης θεωρήθηκε πως θα επηρεάσουν το μέγεθος του ανευρύσματος.
Ωστόσο η ασθενής έμεινε ξανά έγκυος 6 μήνες μετά τον εμβολισμό. Η εγκυμοσύνη αν και υψηλού κινδύνου δεν παρουσίασε επιπλοκές και εξελίχθηκε φυσιολογικά. Στην εργασία αυτή θα αναλύσουμε εκτός του παρόντος περιστατικού, την επίδραση των ορμονών της κύησης στο σώμα και ιδιαίτερα την επίδρασή τους σε ήδη υπάρχον ανεύρυσμα αλλά και στην πιθανότητα εμφάνισης νέου ανευρύσματος εξαιτίας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεύρισμα, Νεφρική αρτηρία, Κύηση, Τοκετός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
71

Karaferi Asimina Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.