Ακούσια νοσηλεία ατόμων με ψυχική ασθένεια: Η εμπλοκή και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819454 647 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-14
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σιούτη Γιαννούλα
ΖεΙμπέκη Μαριάνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Οικονόμου Μαρίνα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δουζένης Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γουρνέλλης Ρωσσέτος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ακούσια νοσηλεία ατόμων με ψυχική ασθένεια: Η εμπλοκή και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ακούσια νοσηλεία ατόμων με ψυχική ασθένεια: Η εμπλοκή και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα αλλά και στην πρακτική που σχετίζεται με την επαφή των αστυνομικών με άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και την διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών, κατανοώντας την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία των αστυνομικών και συγκεκριμένες μεθόδους πρακτικής. Στην Ελλάδα, στη βάση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η πιο συχνή επαφή των αστυνομικών με άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι στο πλαίσιο της προσαγωγής για ακούσια νοσηλεία.
Στην έρευνα συμμετείχαν εκατόν πενήντα αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα των Αθηνών και του Πειραιά. Η συμμετοχή των αστυνομικών ήταν εθελοντική, κατόπιν σχετικής άδειας από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του δείγματος ήταν η άσκηση αστυνομικών καθηκόντων που περιελάμβαναν την διαχείριση περιστατικών στα οποία εμπλέκονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προστασία όλων των εμπλεκομένων, η μείωση του στίγματος που συνοδεύει τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η καταπολέμηση της εγκληματοποίησης των ψυχικών διαταραχών.
Oι κυριότερες κατηγορίες που μελετήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων είναι: πως εμπλέκονται οι αστυνομικοί στο μέτρο της ακούσιας νοσηλείας, οι στάσεις των αστυνομικών απέναντι στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι περιορισμοί που έχουν να αντιμετωπίσουν, υπογραμμίζοντας τις αντίστοιχες αλλαγές που οι ίδιοι πιστεύουν ότι πρέπει να δρομολογηθούν.
Εκτός από την απουσία σχετικής εκπαίδευσης των αστυνομικών που κάνει πιο δύσκολη την διαχείριση αυτού του είδους των περιστατικών, η έλλειψη συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες και ιδιαίτερα με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), τοποθετεί ακόμη περισσότερα εμπόδια στην αστυνομική πρακτική. Από την άλλη πλευρά, τα παραδείγματα πολλών χωρών καταδεικνύουν ότι η χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέμβασης στην Αστυνομία μειώνει τη συχνότητα των περιστατικών, τον αριθμό των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την δικαιοσύνη, αυξάνοντας τα επίπεδα αποτελεσματικότητας τους στην διαχείριση αυτών των περιστατικών.
Ενθαρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός, οτι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν εκφράζουν ακραίες στιγματιστικές αντιλήψεις για τα άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να διατηρεί μια μετριοπαθή στάση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αστυνομία, Ακούσια νοσηλεία, Στάσεις, Στίγμα, Διαχείριση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
123
Siouti Giannoula Master.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο