Επιπολασμός και χαρακτηριστικά νεογνών με διαταραχή βάρους γέννησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820830 344 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καμπουράκη Αφροδίτη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουλτάνα Σιαχανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Μπούτσικου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός και χαρακτηριστικά νεογνών με διαταραχή βάρους γέννησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπολασμός και χαρακτηριστικά νεογνών με διαταραχή βάρους γέννησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα νεογνά με διαταραχές βάρους γέννησης («Μικρά για την Ηλικία Κύησης – ΜικρΗΚ» ή/και νεογνά με «Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Αύξηση - ΕΥΑ» και «Μεγάλα για την Ηλικία Κύησης – ΜεγλΗΚ») βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας (άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα) και θνησιμότητας και χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και αντιμετώπισης. Η πολυφωνία των ορισμών και η ποικιλομορφία των πληθυσμών δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση ενός καθολικού ποσοστού επιπολασμού. Ανάμεσα στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται μητρικά και νεογνικά χαρακτηριστικά που η αναγνώρισή τους μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την διαχείριση αυτών των νεογνών.
Σκοπός: Ανάδειξη του επιπολασμού των ΜικρΗΚ- ΕΥΑ καθώς και των ΜεγλΗΚ νεογνών και καταγραφή των μητρικών και νεογνικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τις διαταραχές βάρους γέννησης.
Μεθοδολογία: Ο τύπος της μελέτης που διεξήχθη ήταν μελέτη ασθενών – μαρτύρων και πραγματοποιήθηκε μέσω αναδρομικής καταγραφής. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν το σύνολο των νεογνών που γεννήθηκαν στην Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και νοσηλεύτηκαν στην Νεογνολογική Κλινική στο ομώνυμο Νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 1/1/16 - 31/12/16 και ταξινομήθηκαν κάτω από τη 10η Εκατοστιαία Θέση (ΕΘ) ως προς το βάρος γέννησης (ΒΓ) και προσδιορίζονται ως ΜικρΗΚ-ΕΥΑ νεογνά και πάνω από τη 90η ΕΘ και προσδιορίζονται ως ΜεγλΗΚ νεογνά. Την ομάδα των μαρτύρων αποτελούν νεογνά που έχουν γεννηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και ταξινομούνται από τη 10η ΕΘ έως και την 90η ΕΘ ως προς το ΒΓ, δηλαδή ως «Κατάλληλα για την Ηλικία Κύησης – ΚΗΚ» νεογνά.
Αποτελέσματα: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 214 νεογνά, εκ των οποίων 68 ΜικρΗΚ-ΕΥΑ, 39 ΜεγλΗΚ νεογνά και 107 ΚΗΚ. Ο επιπολασμός των ΜικρΗΚ-ΕΥΑ νεογνών εκτιμήθηκε στο 8,2% ενώ των ΜεγλΗΚ στο 4,7%.Οι παράγοντες κινδύνου που αναδείχθηκαν αφορούν το βάρος της μητέρας στον τοκετό, τη διακύμανση του βάρους της κατά τη διάρκεια της κύησης, την Εθνικότητα, την δίδυμη κύηση και τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και Gardnerella vaginalis. Η επιπλέον νοσηρότητα που προκύπτει από τη διαταραχή του βάρους γέννησης συνίσταται στην ύπαρξη προκεφαλής, επίπεδου αιμαγγειώματος ινίου, ανάγκη παραμονής σε θερμοκοιτίδα και μεγαλύτερη τιμή χολερυθρίνης εξόδου. Τέλος, οι επιπλέον πράξεις που διενεργήθηκαν συχνότερα στα νεογνά των υπό διερεύνηση ομάδων ήταν μεγαλύτερη ανάγκη τοποθέτησης περιφερικής φλεβικής γραμμής ή κεντρικών αγγείων, καλλιέργεια στοιχείων πυοδέρματος και παρακολούθηση σακχάρου.
Συμπεράσματα: Η νοσηρότητα των ΜικρΗΚ-ΕΥΑ και των ΜεγλΗΚ νεογνών είναι σχετικά περιορισμένη και ο επιπολασμός αυτών των καταστάσεων μετριέται σε χαμηλά πλαίσια. Οι παράγοντες κινδύνου που αναδείχθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους τροποποιήσιμοι. Παρά τις μικρές επιμέρους διαφορές που παρουσιάζουν οι διερευνώμενες ομάδες, όσον αφορά τα άμεσα περιγεννητικά συμβάματα που αξιολογήθηκαν, διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στην εξωμήτριο ζωή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνά, Μικρά για την Ηλικία Κύησης, Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Αύξηση, Μεγάλα για την Ηλικία Κύησης, Επιπολασμός, Νοσηρότητα, Χαρακτηριστικά, Βάρος γέννησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
244
Αριθμός σελίδων:
160
Kampouraki Afroditi Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο