Η παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού σε Οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα. Η περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού Περιφέρειας Αττικής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837044 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παρθενάκη Αφροδίτη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Μπουφούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού σε Οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα. Η περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού Περιφέρειας Αττικής.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού σε Οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα. Η περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού Περιφέρειας Αττικής.
Περίληψη:
Η παρακίνηση είναι μία πολυσύνθετη έννοια η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλές δεκαετίες. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού σχετίζεται άμεσα με σημαντικές εργασιακές στάσεις και συμπεριφορές και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης. Συνεπώς, η αποτελεσματική παρακίνηση των εργαζομένων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα κάθε οργανισμού που στοχεύει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει και η επιτυχία έγκειται στη δυνατότητα να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων τα οποία θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε μία αποδοτικότερη συμπεριφορά.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού σε οργανισμούς του δημοσίου τομέα και σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίσει, να καταγράψει και να αναλύσει τους σημαντικότερους παράγοντες-κίνητρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσής του καθώς και να εξακριβώσει τυχόν επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η θέση εργασίας και η εργασιακή εμπειρία, σε σχέση με κάθε ένα παράγοντα. Γίνεται ανάλυση των κυριότερων διαχρονικά θεωριών παρακίνησης για την κατανόηση του θεωρητικού υπόβαθρου και διερευνάται η περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού Περιφέρειας Αττικής για την εξαγωγή σχετικών με την εργασιακή παρακίνηση συμπερασμάτων.
Η μέθοδος της έρευνας που ακολουθήσαμε είναι πρωτογενής με τη χρήση του ερωτηματολογίου «What motivate you?» του Lyman W. Porter, το οποίο παρατίθεται στο παράρτημα Α. Στην έρευνα η οποία διεξήχθη κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο έτους 2018, συμμετείχαν 647 δημόσιοι υπάλληλοι εργαζόμενοι σε Δήμους της Αττικής. Για την επεξεργασία και την ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.22.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι δημοτικοί υπάλληλοι θεωρούν ως πιο σημαντικούς παράγοντες παρακίνησης την αυτοεκτίμηση, την αναγνώριση, εκτίμηση και σεβασμό από τους συναδέλφους και την δυνατότητα προσφοράς στο συνάνθρωπο. Ο παράγοντας της ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει η εργασία στο δημόσιο τομέα κατατάσσεται τέταρτος στη σειρά προτίμησης ενώ ακολουθούν και άλλοι παράγοντες που θεωρούνται επίσης αρκετά σημαντικοί. Επιπροσθέτως, διαφορές εντοπίζονται στις απόψεις των εργαζομένων ανάλογα με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παρακίνηση, κίνητρα, θεωρίες παρακίνησης, δημόσιος τομέας, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
93