Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμό της Κορίνθου-Δεδομένα μελέτης Κορινθία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837287 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΠΑΔΑ
Κωνσταντίνος Γκατζούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμό της Κορίνθου-Δεδομένα μελέτης Κορινθία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμό της Κορίνθου-Δεδομένα μελέτης Κορινθία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αρτηριακή υπέρταση είναι γνωστό ότι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες βιομηχανικά χώρες παγκοσμίως. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μεταξύ άλλων έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της υπέρτασης σε άτομα διαφόρων ηλικιών και επομένως χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της αρτηριακής πίεσης σε δείγμα πληθυσμού της μελέτης «Κορινθία».
Υλικό-Μεθοδολογία: Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν 2.044 άνδρες και γυναίκες κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, ηλικίας από 30 έως 99 ετών (Μελέτη «Κορινθία»). Συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της μελέτης ερωτηματολόγιο και έγινε μέτρηση και καταγραφή της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το λογισμικό SPSS (version 20, SPSS Inc, Chicago, IL),και εφαρμόστηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες t-test, x2-test και διεξήχθη πολυπαραγοντική ανάλυση. Ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας θεωρήθηκε το όριο του 5%.
Αποτελέσματα: Από τους 2.044 συμμετέχοντες το 40,1% ήταν άνδρες και το 59,9% γυναίκες. Συχνότερα υπερτασικοί ήταν οι άνδρες (p<0,001), οι έχοντες μέση ηλικία τα 65 έτη±12 (p<0,001), με ΔΜΣ 28,82±4,57Kg/m2 (p<0,001), με συστολική αρτηριακή πίεση στα 152±19mmHg και διαστολική στα 87±11mmHg (p<0,001).Επίσης, τα άτομα με αρτηριακή υπέρταση είχαν σακχαρώδη διαβήτη σε μεγαλύτερο ποσοστό (18,1%) (p=0,061) και έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή σε μεγαλύτερο ποσοστό (5,2%) (p=0,020), συγκριτικά με τους νορμοτασικούς. Το 44,4% των υπερτασικών ελάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμάκων να είναι η κατηγορία των α-Μεα/α-ΑΤ1 (p<0,001) και το 34,2% των υπερτασικών κατανάλωνε ειδική δίαιτα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Δεν παρουσιάζεται στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ νορμοτασικών και υπερτασικών, όσον αφορά στην κατανάλωση των διαφόρων τροφίμων, με εξαίρεση την κατανάλωση γλυκών(p=0,05).Τα άτομα που έχουν μέτρια ή μεγάλη κατανάλωση γλυκών έχουν αυξημένο σχετικό κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση κατά 38% ή κατά 36% αντίστοιχα, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν σπάνια γλυκά ανεξάρτητα από την ύπαρξη συγχυτικών παραγόντων.
Συμπεράσματα: Η αρτηριακή υπέρταση στην παρούσα μελέτη βρέθηκε να σχετίζεται με δημογραφικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο και η ηλικία, αλλά και από διαιτητικούς παράγοντες. Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί με βεβαιότητα εάν μία συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της αρτηριακής υπέρτασης, ιδιαίτερα καθώς ενέχονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, επειδή η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και καθώς τα δεδομένα στην υγεία συνεχώς αλλάζουν, κρίνεται απαραίτητο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα στις διατροφικές συνήθειες σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφικές συνήθειες, Αρτηριακή πίεση, Αρτηριακή υπέρταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
110
ANASTASOPOULOU PANAGIOTA-master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο