Συνύπαρξη χωροκατακτητικής εξεργασίας πνεύμονα με άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838288 445 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ζώταϊ Νουρέλντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Κουλουλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ανδρονίκη Μαριόλη, Διδάκτωρ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνύπαρξη χωροκατακτητικής εξεργασίας πνεύμονα με άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνύπαρξη χωροκατακτητικής εξεργασίας πνεύμονα με άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι το δεύτερο σε συχνότητα νεόπλασμα και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ιστολογικά ταξινομείται στον μη μικροκυτταρικό (πλακώδες, μεγαλοκυτταρικό, αδενοκαρκίνωμα και κυψελιδικό) και στον μικροκυτταρικό.
Σκοπός: Σε αυτή την εργασία θα δούμε την συνύπαρξη χωροκατακτητικής εξεργασίας πνεύμονα με άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις.
Μέθοδος: Μελετήθηκαν δείγματα ασθενών που προέρχονται από την Ογκολογική Μονάδα της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου <<Η ΣΩΤΗΡΙΑ>>. Το ιστορικό των ασθενών καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2012. Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των φακέλων. Πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια ανάλυσης και κατηγοριοποίησης των δειγμάτων με διάφορα κριτήρια, όπως, το φύλο, την ηλικία, το είδος του καρκίνου του πνεύμονα, τις μεθόδους απεικόνισης, την απεικόνιση του καρκίνου καθώς και την συνύπαρξη χωροκατακτητικής εξεργασίας πνεύμονα με άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις Το μεγαλύτερο ποσοστό, όμως δεν περιείχε και άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση περιορίστηκε σε 38 συνολικά ασθενείς, οι φάκελοι των οποίων περιείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των ασθενών και τις άλλες ακτινολογικές διαγνώσεις.
Αποτελέσματα: Η μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συνυπήρξε με το εμφύσημα, με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με την πνευμονία, με την υπεζωκοτική συλλογή, με τους λεμφαδένες μεσοθωρακίου, με την ατελεκτασία, με τους περιφερικούς όζους, με την αρτηριακή υπέρταση, με την διήθηση πλευρών, με την διήθηση δεξιάς πύλης και με τις αθηρωματικές αλλοιώσεις αορτικού τόξου.
Συμπέρασμα: Η υπεζωκοτική συλλογή, η ατελεκτασία, οι περιφερικοί όζοι ,η διήθηση πλευρών, η διήθηση πύλης και οι μεσοθωρακικοί λεμφαδένες αποτελούν μέρος της διήθησης ή επέκτασης του καρκίνου του πνεύμονα. Το εμφύσημα, η ΧΑΠ και αρτηριακή υπέρταση συνυπάρχουν με τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς το κάπνισμα είναι ο κοινός προδιαθεσικός παράγοντας και το ιστορικό των δύο πρώτων και της πνευμονίας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χωροκατακτική εξεργασία πνεύμονα, Συνύπαρξη, Ακτινολογικές διαγνώσεις, ΧΑΠ, Εμφύσημα, Πνευμονια, Μεσοθωρακικοί λεμφαδένες, Ατελεκτασία, Περιφερικοί όζοι, Υπεζωκοτική συλλογή, Διήθηση πλευρών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Nurelda Zotaj Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.