Βαλβιδοπάθειες και κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838881 289 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαντζαρίδου Μαγδαληνή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ε.Κ.Π.Α
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ε.Κ.Π.Α
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βαλβιδοπάθειες και κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βαλβιδοπάθειες και κύηση
Περίληψη:
Οι βαλβιδοπάθειες κατά την κύηση είναι μία όλο και αυξανόμενη σε συχνότητα αιτία επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η φαρμακευτική και χειρουργική πρόοδος επέτρεψαν σε πολλές γυναίκες με βαλβιδοπάθεια να φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία. Πολλές από αυτές τις γυναίκες ίσως στο μέλλον θελήσουν να αποκτήσουν παιδί.
Ενώ η ρευματική καρδιοπάθεια έχει γίνει εξαιρετικά σπάνια νόσος στις ανεπτυγμένες χώρες, παραμένει συχνή σε παγκόσμια κλίμακα και σημαντική αιτία βαλβιδοπαθειών μεταξύ των μεταναστευτικών πληθυσμών.
Ο αυξανόμενος αριθμός των κυήσεων σε ασθενείς με συγγενή ή επίκτητη βαλβιδοπάθεια δημιουργεί προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείρηση τους. Παρά τη σημαντική πρόοδο στη διάγνωση, τη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία των βαλβιδοπαθειών, η πορεία για πολλές από αυτές τις ασθενείς μπορεί να επιβαρυνθεί από σοβαρά ,δυσμενή συμβάματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Πολλές ασθενείς με σοβαρή βαλβιδοπάθεια συχνά δεν διαγιγνώσκονται πριν την εγκυμοσύνη και η διάγνωση γίνεται όταν εμφανίσουν συμπτώματα λόγω των αιμοδυναμικών αλλαγών της κύησης.
Όλες οι γυναίκες με γνωστή βαλβιδοπάθεια που επιθυμούν εγκυμοσύνη χρήζουν έγκαιρης συμβουλευτικής πριν τη σύλληψη. Η διαμόρφωση της απόφασης μετά από σωστή ενημέρωση είναι κριτικής σημασίας και υπάρχει ανάγκη για εξατομικευμένη φροντίδα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όχι μόνο την κλινική κατάσταση της ασθενούς αλλά και το συναισθηματικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ψυχολογικά θέματα και ηθικές προκλήσεις.
Ο κίνδυνος των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από το καρδιολογικό υπόβαθρο, τη λειτουργία των κοιλιών και των βαλβίδων της καρδιάς, την παρουσία ή όχι κυάνωσης, τις πιέσεις της πνευμονικής αρτηρίας και άλλους παράγοντες. Ο ειδικός κίνδυνος κάθε βαλβιδοπάθειας πρέπει να εκτιμάται με βάση την τροποποιημένη κατάταξη των καρδιοπαθειών στην κύηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε γυναίκες με μετρίου ή υψηλού κινδύνου επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, η συμβουλευτική πριν την σύλληψη και η διαχείριση κατά την κύηση και περί τον τοκετό θα πρέπει να διεξαχθεί σε εξειδικευμένο κέντρο από πολλαπλών ειδικοτήτων ομάδα ιατρών, αποτελούμενη από καρδιολόγο, μαιευτήρα και αναισθησιολόγο, όλοι εξειδικευμένοι στην διαχείριση υψηλού κινδύνου κυήσεων σε γυναίκες με καρδιοπάθειες.
Αυτή η μελέτη είναι μία ανασκόπηση όλων των βαλβιδοπαθειών και των θεραπειών τους και περιλαμβάνει τη στένωση της αορτής, τη στένωση μιτροειδούς, την ανεπάρκεια μιτροειδούς και αορτής, την ανεπάρκεια της τριγλώχινας και τη στένωση και ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας. Επιπλέον σε αυτή την ανασκόπηση αναλύονται οι επιλογές προσθετικής βαλβίδας καθώς και οι επιλογές αντιπηκτικής θεραπείας στην εγκυμοσύνη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοπάθειες, Εγκυμοσύνη, Βαλβιδοπάθειες, Προσθετικές βαλβίδες, Έμβρυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
107
Mantzaridou Magdalini Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο