Slip Distribution Of Large Earthquakes In Greece

Διπλωματική Εργασία uoadl:2846547 538 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σεισμολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μήλλας Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καβύρης Γεώργιος Επίκ. Καθηγητής Τμήμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Slip Distribution Of Large Earthquakes In Greece
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατανομή Ολίσθησης Ισχυρών Σεισμών στον Ελλαδικό Χώρο
Περίληψη:
Η εκτίμηση της χωρικής και χρονικής κατανομής της ολίσθησης στην επιφάνεια του ρήγματος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους σεισμολόγους και όλους τους γεω-επιστήμονες για την κατανόηση της χωροχρονικής εξέλιξης της σεισμικής διάρρηξης. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί δεδομένα τα οποία προσδιορίζονται μετά από ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός, δηλαδή τις εστιακές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού γένεσης και τη γεωμετρία του ρήγματος. Η μέθοδος αντιστροφής του τανυστή ολίσθησης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία αξιόπιστων χαρτών κατανομής εδαφικής κίνησης (shakemaps), στη γρήγορη αντίδραση της πολιτείας μετά από μεγάλο σεισμό και στην εκτίμηση πιθανότητας εκδήλωσης μετασεισμών. Το λογισμικό LinSlipInv (Gallovic and Zahradnik, 2011; Gallovic et al., 2014) εκτελείται χρησιμοποιώντας τοπικά και περιφερειακά δεδομένα που έχουν καταγραφεί από σεισμογράφους του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), καθώς και από τα δίκτυα επιταχυνσιογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ-ΕΑΑ), του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και, για το Ανατολικό Αιγαίο, δεδομένα από Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute (KOERI) και το Κεντρικό Σύστημα Δεδομένων Σεισμών της Τουρκίας (AFAD). Εξετάστηκαν επιλεγμένοι ισχυροί σεισμοί (με Mw ≥ 6.0) που έγιναν κατά την τελευταία πενταετία σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Κατά τον προσδιορισμό της κατανομής ολίσθησης μέσω του λογισμικού LinSlipInv, εξετάστηκαν οι μηχανισμοί γένεσης, τα μοντέλα ταχύτητας και η γεωμετρία των ρηγμάτων από ήδη δημοσιευμένες εργασίες.
Τα αποτελέσματα της κατανομής ολίσθησης χρησιμοποιήθηκαν ως δεδομένα εισόδου για τον υπολογισμό της εδαφικής παραμόρφωσης, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα DIS3D (Erickson, 1987), λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν παρατηρήθηκε ίχνος του ρήγματος στην επιφάνεια. Η προκύπτουσα κατανομή ολίσθησης και η εδαφική παραμόρφωση συγκρίθηκαν με εκείνες που προσδιορίστηκαν από άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν τεχνικές συμβολομετρίας InSAR και GNSS.
Τα αποτελέσματα της κατανομής ολίσθησης κρίνονται ικανοποιητικά. Η κατανομή ολίσθησης για τον σεισμό της Κεφαλονιάς που έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου 2014, και προέκυψε από την εφαρμογή του λογισμικού LinSlipInv χρησιμοποιώντας δεδομένα σε τοπικές έως και περιφερειακές αποστάσεις, ανέδειξε ένα επεισόδιο διάρρηξης, ήτοι μία σεισμική πηγή, με μέγιστη ολίσθηση ίση με 40 cm. Όσον αφορά στην εδαφική παραμόρφωση που προέκυψε από την υπολογισθείσα κατανομή ολίσθησης, οι τιμές στην οριζόντια και κατακόρυφη συνιστώσα είναι χαμηλές, κυρίως λόγω του μεγέθους και του εστιακού βάθους του σεισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν μέγιστη τιμή οριζόντιας μετατόπισης 2 cm, ανατολικά του ρήγματος, γύρω από το Αργοστόλι.
Η ολίσθηση για τον σεισμό της Λήμνου στις 24 Μαΐου 2014 ανέδειξε μια πολύπλοκη πηγή, η οποία αποτελείται από τρία διακριτά υπο-γεγονότα. Τα στιγμιότυπα της ολίσθησης αποκάλυψαν ότι αυτή κατευθύνθηκε προς την οροφή του ρήγματος, ενώ η μέγιστη τιμή έφτασε τα 1.4 m, εμφανίζοντας μια δικαντευθυντική διάρρηξη. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια αρχική διάδοση προς τα δυτικά, ακολουθούμενη από ένα μεγάλο επεισόδιο ολίσθησης προς τα ανατολικά. Η παραγόμενη εδαφική παραμόρφωση στη Λήμνο δείχνει δεξιόστροφη οριζόντια κίνηση.
Τα τοπικά έως περιφερειακά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην αντιστροφή της ολίσθησης για τον σεισμό της Λευκάδας της 17ης Νοεμβρίου 2015 αποκάλυψαν κατευθυντικότητα προς τα ΝΝΔ. Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν δύο σεισμικές πηγές, ενώ η μέγιστη τιμή ήταν 1.2 m. Όσον αφορά στην εδαφική παραμόρφωση, η δεξιόστροφη κίνηση επιβεβαιώθηκε με τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιώντας το λογισμικό DIS3D. Παρατηρήθηκαν μικρές τιμές ανύψωσης για το νότιο τμήμα της Λευκάδας (μέγιστη ανύψωση 7 cm).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναστροφής του LinSlipInv για τον σεισμό της Λέσβου που συνέβη στις 12 Ιουνίου 2017, η μέγιστη ολίσθηση ήταν ~ 1.0 m και εντοπίστηκε μία μοναδική πηγή. Η εξέλιξη της διάρρηξης, όπως αποκαλύφθηκε από τα στιγμιότυπα ολίσθησης ανά 1 δευτερόλεπτο, έδειξε ένα μοναδικό επεισόδιο ολίσθησης και διάρρηξη προς τα ΒΔ, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο χωριό Βρίσα. Η εφαρμογή του λογισμικού DIS3D ανέδειξε οριζόντια κίνηση προς τα ΒΒΑ στη Νήσο Λέσβο. Επιπλέον, εντοπίστηκε καθίζηση που φθάνει τα 20 cm στα νότια παράλια, πλησίον του σεισμογόνου ρήγματος.
Τα αποτελέσματα κατανομής ολίσθησης που προέκυψαν για τον σεισμό της 20ης Ιουλίου 2017 στην Κω παρουσίασαν μία μοναδική πηγή με μέγιστη τιμή ολίσθησης 1.8 m. Το προτεινόμενο ρήγμα είναι αυτό που κλίνει προς βορρά. Όσον αφορά την εδαφική παραμόρφωση, εντοπίστηκε μετατόπιση με διεύθυνση περίπου Β-Ν. Τιμές οριζόντιας μετάθεσης, της τάξης των 5 cm, εντοπίστηκαν στη Χερσόνησο της Μαρμαρίδας. Στον κόλπο Γκόκοβα εντοπίστηκε καθίζηση που έφθανε τα 30 cm.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κατανομή Ολίσθησης; Αντιστροφή Ολίσθησης; Εδαφική Παραμόρφωση; Σεισμοί στην Ελλάδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
188
Αριθμός σελίδων:
74
2018_Millas_Msc_Thesis.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο