Μελέτη θρησκευτικής πίστης και πνευματικότητας σε πληθυσμό ασθενών με στεφανιαία νόσο στην Αττική

Διπλωματική Εργασία uoadl:2847329 265 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκουδινούδη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ιακωβίδου Νικολέτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη θρησκευτικής πίστης και πνευματικότητας σε πληθυσμό ασθενών με στεφανιαία νόσο στην Αττική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη θρησκευτικής πίστης και πνευματικότητας σε πληθυσμό ασθενών με στεφανιαία νόσο στην Αττική
Περίληψη:
Εισαγωγή: η θρησκευτική πίστη και η πνευματικότητα φαίνεται πως επηρεάζουν συχνά τη σωματική και ψυχολογική λειτουργικότητα ασθενών με χρόνια νοσήματα, διευκολύνουν την προσαρμογή στη νόσο και αποτελούν θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης τους. Στην Ελλάδα, η επίδραση της θρησκευτικότητας και πνευματικότητας στη ψυχική υγεία των στεφανιαίων ασθενών έχει διερευνηθεί ελάχιστα, παρότι η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι υψηλή στον ελληνικό πληθυσμό και η αυτοαναφερόμενη θρησκευτικότητα καταλαμβάνει σημαντική θέση στην προσωπική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων.
Σκοπός: η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ θρησκευτικότητας/πνευματικότητας των στεφανιαίων ασθενών με το άγχος και την κατάθλιψη που τυχόν εκδηλώνουν κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους.
Υλικό και Μέθοδος: διεξήχθη συγχρονική μελέτη με τη συμμετοχή 172 ασθενών και των δύο φύλων [n=23(13,4%) γυναίκες και n=149(86,6%) άνδρες] με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε ένα γενικό νοσοκομείο της Αττικής με διάγνωση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν η κλίμακα Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) για τη διερεύνηση του νοσοκομειακού άγχους και της κατάθλιψης και η κλίμακα Belief and Values Scale για την εκτίμηση της θρησκευτικότητας και πνευματικότητας των ασθενών.
Αποτελέσματα: καταγράφηκαν μέτρια επίπεδα θρησκευτικότητας/πνευματικότητας και καθόλου έως μέτρια επίπεδα άγχους ή/και κατάθλιψης στους στεφανιαίους ασθενείς. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ άγχους και κατάθλιψης και θρησκευτικότητας/πνευματικότητας των ασθενών (p>0,001), αν και τα άτομα που έχουν βιώσει στη ζωή τους μία έντονη πνευματική εμπειρία βίωσαν μικρότερο άγχος και κατάθλιψη στο Νοσοκομείο. Βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις (p<0,001) με το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις ηλικίες των ασθενών με την Belief and Values Scale. Επίσης, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις (p<0,001) των υποκλιμάκων της HADS με την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, την καπνιστική συνήθεια, το stress και την φαρμακευτική αγωγή.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι στεφανιαίοι ασθενείς με έντονη θρησκευτικότητα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, αν και φαίνεται να μεσολαβούν συγχυτικοί παράγοντες που δυσκολεύουν την ερμηνεία αυτής της σχέσης. Η επίδραση της θρησκευτικότητας σε ψυχικές διαταραχές που αναπτύσσουν οι νοσηλευόμενοι στεφανιαίοι ασθενείς χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρησκευτική πίστη, Πνευματικότητα, Στεφανιαία νόσος, Άγχος, Κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Gkoudinoudi Maria Master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.