Αμφίφιλα συμπολυμερή κατά συστάδες με πολυ(ακρυλικό βουτυλεστέρα) ως υδρόφοβη συστάδα: Σύνθεση και αυτο-οργανούμενες νανοδομές σε υδατικά διαλύματα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2850650 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χρόνη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ερμόλαος Ιατρού, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μαρίνος Πιτσικάλης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αστέριος Πίσπας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αμφίφιλα συμπολυμερή κατά συστάδες με πολυ(ακρυλικό βουτυλεστέρα) ως υδρόφοβη συστάδα: Σύνθεση και αυτο-οργανούμενες νανοδομές σε υδατικά διαλύματα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αμφίφιλα συμπολυμερή κατά συστάδες με πολυ(ακρυλικό βουτυλεστέρα) ως υδρόφοβη συστάδα: Σύνθεση και αυτο-οργανούμενες νανοδομές σε υδατικά διαλύματα.
Περίληψη:
Τα αμφίφιλα κατά συστάδες συμπολυμερή αποτελούν ένα ευρύ και σημαντικό αντικείμενο έρευνας για βιολογικές εφαρμογές, λόγω της αυτο-οργάνωσής τους σε μικκυλιακές δομές καθώς και των ιδιαίτερων φυσικοχημικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν όταν εισαχθούν σε κατάλληλο διαλύτη. Τα αποκρινόμενα σε ερεθίσματα αμφίφιλα συμπολυμερή παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον ως προς την σύνθεση, τις ιδιότητες και τις εφαρμογές τους ως φορείς φαρμάκων και γονιδιακής θεραπείας.
Στην παρούσα ερευνητική εργασία συντέθηκαν τα αμφίφιλα δισυσταδικά συμπολυμερή πολυ(ακρυλικός n-βουτυλεστέρας)-b-πολυ(ακρυλικός 2-διμεθυλάμινο αιθυλεστέρας, PnBA-b-PDMAEA και πολυ(ακρυλικός n-βουτυλεστέρας)-b-πολυ(ακρυλικός εστέρας της ολιγο αιθυλενογλυκόλης)), PnBA-b-POEGA με διαφορετικά μοριακά βάρη της πρώτης συστάδας μέσω της τεχνικής του πολυμερισμού RAFT (πολυμερισμός αντιστρεπτής-προσθήκης μεταφοράς αλυσίδας με απόσπαση). Πραγματοποιήθηκαν οι αντιδράσεις χημικής τροποποίησης για τα PnBA-b-PDMAEA συμπολυμερή με σκοπό την μετατροπή τους σε δισυσταδικούς αμφίφιλους κατιοντικούς πολυηλεκτρολύτες.
Επιπροσθέτως, διεξήχθη η μελέτη ως προς το φυσικοχημικό και μοριακό τους χαρακτηρισμό όσο και της αυτο-οργάνωσής τους σε υδατικά μέσα. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές χαρακτηρισμού σκέδασης φωτός, φασματοσκοπικές τεχνικές, χρωματογραφία αποκλεισμού μεγεθών και κρυογονική ηλεκτρονική μικροσκοπία διαπερατότητας. Οι ιδιότητες της αυτο-οργάνωσής τους μελετήθηκαν ως συνάρτηση μεταβολών στη θερμοκρασία, στο pH και στην ιοντική ισχύ για τα PnBA-b-PDMAEA συμπολυμερή. Κατόπιν, τα χημικώς τροποιημένα κατιοντικά πολυηλεκτρολυτικά συμπολυμερή συμπλέχθηκαν με μόρια DNA. Παρακολουθήθηκε η διαδικασία της σύμπλεξης και εξετάσθηκαν οι ιδιότητες των συμπλόκων που σχηματίστηκαν προκειμένου να αναγνωριστεί η χρήση τους για γονιδιακή θεραπεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αμφίφιλα συμπολυμερή κατά συστάδες, πολυηλεκτρολύτες, νανοδομές πολυηλεκτρολυτικών συμπολυμερών, σύμπλεξη με DNA.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
124
Αριθμός σελίδων:
159
MSc_Thesis_Ageliki Chroni.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο