Tectonic Deformation and Nannofossil Biostratigraphy within the Flysch between the Ionian and Gavrovo Geotectonic Units in the Trichonis Area, Western Greece.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2852253 402 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεκτονική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατρανίδου Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Τριανταφύλλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Tectonic Deformation and Nannofossil Biostratigraphy within the Flysch between the Ionian and Gavrovo Geotectonic Units in the Trichonis Area, Western Greece.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεκτονική Παραμόρφωση και Βιοστρωματογραφία Ναννοαπολιθωμάτων εντός του Φλύσχη μεταξύ των Γεωτεκτονικών Ενοτήτων της Ιονίου και του Γαβρόβου στην Ευρύτερη Περιοχή της Τριχωνίδας, Δυτική Ελλάδα.
Περίληψη:
Η περιοχή έρευνας βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και εκτείνεται από την πόλη του Αγρινίου και το βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Τριχωνίδας στο Νότο, έως τον ποταμό Ζέρβα και το χωριό Φραγκόσκαλα στο Βορρά, και από το χωριό Πυργί στη Δύση ως τα χωριά Αγία Βαρβάρα και Αγία Παρασκευή στην Ανατολή. Η συνολική έκταση είναι της περιοχής είναι 173km2.
Χαρακτηριστικό της περιοχής έρευνας είναι οι μεγάλου πάχους σχηματισμοί φλύσχη, για τους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί αν διακρίνονται σε φλύσχη της Ιόνιας Ενότητας και της Ενότητας Γαβρόβου και αν υπάρχει επώθηση στην περιοχή που να τους χωρίζει ή αν αποτελούν τον ενιαίο φλύσχη των δύο αυτών ενοτήτων.
Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί τεκτονικά και ως προς το περιεχόμενό της σε ναννοαπολιθώματα η περιοχή βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας και της πόλης του Αγρινίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο δεδομένων που θα επιτρέψει να γίνει σύγκριση των σχηματισμών, να μελετηθεί η τεκτονική παραμόρφωση της περιοχής και να καθοριστεί η ύπαρξη ή όχι επώθησης στην περιοχή αυτή. Για το σκοπό αυτό λήφθηκαν μετρήσεις, οι οποίες αφορούν την κλίση των σχηματισμών, τους άξονες και τα σκέλη πτυχών, την κλίση και τη φορά μέγιστης κλίσης των ρηγμάτων. Στη συνέχεια λήφθηκε υλικό από τους πιο λεπτομερείς σχηματισμούς, το οποίο εξετάσθηκε σε πολωτικό μικροσκόπιο ως προς το περιεχόμενό του σε ναννοαπολιθώματα, και όπου ήταν δυνατό καθορίστηκαν βιοζώνες.
Τα τεκτονικά δεδομένα προβλήθηκαν αρχίκά σε τρεις γεωλογικούς χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν ζώνες με προσανατολισμό Α-Δ και ΝΑ-ΒΔ, ώστε να ειναι εμφανής η τυχόν παραμόρφωση κατά την προέλαση του καλύμματος του Γαβρόβου πάνω στον φλύσχη της Ιόνιας ενότητας.
Τα δείγματα λεπτομερούς υλικού που συλλέχθηκαν κατά θέσεις στην περιοχή έρευνας, εξετάστηκαν ως προς το περιεχόμενό τους σε ναννοαπολιθώματα. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων κατασκευάστηκαν Χάρτες Κατανομής Βιοζωνών, στους οποίους διακρίνονται οι θέσεις των δειγμάτων και τα αποτελέσματα της εξέτασής τους.
Στη συνέχεια ενοποιήθηκαν οι δύο χάρτες, Γεωλογικοί και Κατανομής Βιοζωνών, και κατασκευάστηκαν τρεις τεκτονικές τομές, με διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ.
Η Τομή Κακαβάς – Αγία Βαρβάρα τέμνει την περιοχή μεταξύ των χωριών Κακαβάς και Αγία Βαρβάρα. Στο δυτικό άκρο της τομής, σχηματισμοί που κλίνουν προς τα ΝΔ και στους οποίους έχουν καθοριστεί οι βιοζώνες NP24/CNO4 αποτελούν το δυτικό σκέλος ενός αντίκλινου (θέση Α01), του οποίου ο άξονας είναι οριζόντιος και έχει διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ. Στο ανατολικό σκέλος της πτυχής, ένα μικρό ανάστροφο ρήγμα διεύθυνσης ΒΔ – ΝΑ τέμνει τους σχηματισμούς (θέση Α02). Κινούμενοι προς τα ανατολικά συναντάμε ένα μικρό ανάστροφο ρήγμα με διεύθυνση ΝΔ – ΒΑ (θέση Α03). Έως το χωριό Λάσπες, διασχίζουμε μία λεκάνη πληρωμένη με λεπτομερείς σχηματισμούς, οι οποίοι κλίνουν προς ΒΑ και χρονολογούνται από την παρουσία των βιοζωνών NP24/CNO4. Ανατολικά του χωριού Λάσπες πηλόλιθοι κλίνουν 81ο προς τα ΒΑ (θέση Α05). Η παρουσία κροκαλοπαγών και θραυσμάτων ψαμμιτών ασύμφωνα πάνω στους πηλόλιθους μπορεί να ερμηνευθεί ως παρουσία μίας εφίππευσης. Ένα αντίκλινο με άξονα διεύθυνσης ΒΒΔ – ΝΝΑ παραμορφώνει τους σχηματισμούς, 10 μέτρα ανατολικά της θέσης της εφίππευσης (θέση Α06). Μεταξύ των θέσεων Α06 και Α08 εναλλάσσονται άξονες αντικλίνων και συγκλίνων. Πιθανή θέση δεύτερης εφίππευσης είναι η θέση Α08, όπου τις εναλλαγές ψαμμιτών και πηλολίθων που κλίνουν προς τα ΒΑ τέμνει ανάστροφο ρήγμα μικρής κλίσης. Σε όλο το υπόλοιπο μήκος της τομής οι σχηματισμοί κλίνουν προς τα ΒΑ. Στο ανατολικό τμήμα της τομής, 1km ΝΔ από το χωριό Αγία Βαρβάρα, λεπτομερείς σχηματισμοί κλίνουν σταθερά προς τα ΒΑ και δύο δέιγματα με 200m απόσταση μεταξύ τους καθορίζουν τις βιοζώνες NP23/CNO4 στο δυτικό και NP24/CNO4 στο ανατολικό δείγμα.
Στην Τομή Ελληνικό – Αγία Παρασκευή, παρουσιάζεται η περιοχή μεταξύ των δύο χωριών, η οποία εμφανίζει εντονότερα σημεία παραμόρφωσης από την περιοχή Κακαβάς – Αγία Βαρβάρα. Στο δυτικότερο τμήμα της τομής, παρατηρείται ένα σύγκλινο, με άξονα διεύθυνσης ΒΒΔ – ΝΝΑ, στου οποίου το δυτικό σκέλος έχουν καθοριστεί οι βιοζώνες NP24/CNO4 (θέση Β01). Λίγα μέτρα ανατολικά από τη θέση του συγκλίνου (200m) έχουμε τη θέση μίας πιθανής εφίππευσης ή ενός πιθανού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης (θέση Β02). Ο προσανατολισμός της δομής είναι ΒΒΔ – ΝΝΑ. Ανατολικά από την εφίππευση αυτή, εναλλάσσονται σύγκλινα και αντίκλινα με άξονες διεύθυνσης ΒΒΔ-ΝΝΑ. Στη θέση Β03 οι σχηματισμοί του δυτικού σκέλους του συγκλινου, χρονολογούνται από τις βιοζώνες NP23/CNO4. Οι διαδοχικοί άξονες ενός αντίκλινου και ενός σύγκλινου, με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ είναι ορατοί περίπου 600m ανατολικά από την τελευταία θέση συγκλίνου (Β04). Ταυτόχρονα, στο ανατολικό σκέλος του αντίκλινου, υπάρχουν μικρής κλίμακας (0,5m) διαδοχικά σύγκλινο και αντίκλινο, με άξονες ίδιας διεύθυνσης (ΒΒΔ – ΝΝΑ). Ανατολικά των δομών αυτών υπάρχει πιθανή θέση εφίππευσης. Για το υπόλοιπο μήκος της τομής πηλόλιθοι, που κατά θέσεις φέρουν ενδιαστρώσεις ψαμμιτών, έχουν γενική κλίση προς τα ΒΑ και ηλικία καθορισμένη από τις βιοζώνες NP23/CNO4. Στο ανατολικό άκρο της τομής, στο χωριό Αγία Παρασκευή, οι σχηματισμοί παρουσιάζονται διαρηγμένοι, από κανονικά ρήγματα διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ (θεση Β07).
Στο δυτικό άκρο της Τομής Πυργί - Σκουτεσιάδα, εντοπίζεται κοντά στο χωρίο Πυργί ένα σύγκλινο (θέσεις C02-C03), στο ανατολικό σκέλος του οποίου καθορίστηκαν οι βιοζώνες NP25/CNO5 (θέση C04). Πιο ανατολικά, υπερκείμενος σχηματισμός με όμοια κλίση, χρονολογείται από τις βιοζώνες NP24/CNO5 (θέση C05). Κινούμενοι προς ΒΑ, η κλίση των σχηματισμών αυξάνεται συνεχώς, και φτάνει τις τις 79ο προς Δ στο κέντρο της κοιλάδας μεταξύ των χωριών Πυργί και Σκουτεσιάδα. Αμέσως γίνεται αλλαγή φοράς μέγιστης κλίσης, με τον ίδιο σχηματισμό να κλίνει 79ο προς Α. Από τη θέση αυτή διέρχεται αντίκλινο, με διεύθυνση άξονα ΒΒΔ-ΝΝΑ και βύθιση 34ο προς ΒΒΔ. Στην πορεία προς τα ΒΑ και το χωριό Σκουτεσιάδα, η κλίση προς τα ΒΑ αλλάζει τιμή, και απο 65ο στη βάση του λόφου, γίνεται 28ο (θέση C10). Εξετάστηκε το ενδεχόμενο στη θέση αυτή να υπάρχει μία ανεστραμμένη πτυχή, με άξονα διεύθυνσης ΒΒΔ – ΝΝΑ. Καθώς αυξάνεται το υψόμετρο και για πολλά μέτρα έχουμε θραύσματα από κροκαλοπαγή και ψαμμίτες μέσα σε πηλιτικό υλικό. Στη συνέχεια ακολουθεί η εμφάνιση ενός κροκαλοπαγούς, το οποίο στη βάση του αποτελείται από μεγάλης ποσότητας συνδετικό υλικό με κροκάλες, ενώ στην οροφή του ειναι συμπαγές. Η επιφάνεια οροφής του κροκαλοπαγούς κλίνει 75ο προς τα ΒΑ, και αποτελεί πιθανή επιφάνει της επώθησης της Ενότητας Γαβρόβου πάνω στην Ιόνια Ενότητα (θέση C15). Στη θέση αυτή έχουν καθοριστεί οι βιοζώνες NP24/CNO4. Λίγα μέτρα ΒΑ του χωριού Σκουτεσιάδα, αργιλικοί σχίστες κλίνουν προς ΒΑ, και εντοπίζονται οι βιοζώνες NP23/CNO4. Η ύπαρξη αυτής της βιοζώνης σε υψηλότερο υψόμετρο από την NP24, η διαταραγμένη ζώνη με θράυσματα κροκαλοπαγών και ψαμμιτών, οι εντονες μεταβολές της κλίσης των σχηματισμών και η επιφάνεια του κροκαλοπαγούς που κλίνει προς τα ΒΑ, υποστηρίζουν την ύπαρξη της Επώθησης του Γαβρόβου στην θέση C15. Βορειοανατολικά του χωριού Σκουτεσιάδα, τα στρώματα πτυχώνονται από ένα δίδυμο συγκλίνου - αντικλίνου, με άξονες διεύθυνσης ΒΒΔ-ΝΝΑ και βύθιση της τάξεως των 2ο. Στο ανατολικό άκρο της τομής Γ, υπάρχει ένα κροκαλοπαγές πάχους 2m, το οποίο υπέρκεινται αργιλικών σχιστών που κλίνουν προς τα ΒΑ. Τέλος, ψαμμίτης πάχους 2-3m υπέρκεινται αυτού του κροκαλοπαγούς (θέση C21). Όλοι οι σχηματισμοί κλίνουν προς τα ΒΑ.
Στη συνέχεια, έγινε ανάλυση των τεκτονικών δεδομένων. Η κλίση των σχηματισμών κειμένεται από μηδέν έως και 81ο, με το 60% των μετρήσεων να έχουν φορά μέγιστης κλίσης προς 060ο - 090ο και 17% αυτών προς 240ο - 260ο.
Από τους δεκαπέντε άξονες πτυχών που εντοπίστηκαν την περιοχή έρευνας, εννέα (60%) είναι υπο-οριζόντιοι και παρουσιάζουν βύθιση μικρότερη των6ο είτε προς ΒΒΔ είτε προς Α, (θέσεις A01, B01, B02, B03, B04, B05, C02, C19 και C20). Οι υπόλοιποι έξι άξονες (40%) παρουσιάζουν βύθιση έως 34ο, επίσης προς ΒΒΔ και ΝΝΑ (θέσεις A06, A09, 3 στη θέση B04, C09 και C11). Όσον αφορά τον προσανατολισμό των αξόνων των πτυχών, 60% βυθίζονται προς 140ο – 175ο και 40% προς 318ο – 340ο.
Ο εντοπισμός των βιοζωνών NP25/CNO5 στην περιοχή του χωριού Πυργί, είναι ένα νέο δεδομένο, το οποίο οδηγεί στην αναγνώριση της θέσης της Ιόνιας Ενότητας στην περιοχή και στον εντοπισμό της πιθανής θέσης της επώθησης της Ενότητας του Γαβρόβου.
Η εργασία αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια χρονολόγησης των σχηματισμών φλύσχη στη συγκεκριμένη περιοχή, βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας. Η χρήση δύο κλιμάκων βιοζονών, του Martini (1971) και των Agnini et al (2014) επιτρέπει τη σύγκριση τους. Στην περιοχή που παρουσιάζεται ο φλύσχης Γαβρόβου, μπορούμε να διακρίνουμε σχηματισμους στους οποίους με βάση την κλίμακα Martini (1971) κσθορίζονται οι βιοζώνες NP23 και NP24, αλλά με βάση την κλίμακα Agnini (2014) διακρίνεται μόνο μία βιοζώνη, η CNO4. Στην περίπτωση της Ιόνιας ενότητας, διακρίνονται κατά Martini (1971) οι βιοζώνες NP24 και NP25, ενώ με βάση την κλίμακα Agnini (2014) καθορίστηκαν οι βιοζώνες CNO4 και CNO5. Οι σχηματισμοί του φλύσχη της Ιόνιας Ενότητας που συναντώνται στην περιοχή έρευνας είναι ηλικίας Άνω Ολιγοκαίνου (27,14 – 24,13Myrs) και οι σχηματισμοί που αντιστοιχούν στο φλύσχη της Ενότητας Γαβρόβου είναι ηλικίας Κάτω – Άνω Ολιγοκαίνου (30,0 – 26,03Myrs).
Στην περιοχή έρευνας υποστηρίζεται η ύπαρξη τεσσάρων εφιππεύσεων και μίας επώθησης. Οι εφιππεύσεις έχουν εντοπιστεί στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, ανάμεσα στα χωριά Κακαβάς – Αγία Βαρβάρα και Ελληνικό – Αγία Παρασκευή, ενώ η πιθανή θέση της Επώθησης του Γαβρόβου βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού Σκουτεσιάδα. Οι απότομες μεταβολές της κλίσης των σχηματισμών, οι αλλαγές στη λιθολογία αλλά και η παρουσία της βιοζώνης NP23 σε σχηματισμούς που υπέρκεινται σχηματισμών χρονολογημένων με βάση την βιοζώνη NP24, υποστηρίζουν την υπόθεση αυτή.
Οι τρεις τομές που κατασκευάστηκαν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το ελάχιστο πάχος των σχηματισμών του φλύσχη της Ιόνιας Ενότητας και της Ενότητας του Γαβρόβου. Στη νοτιότερη τομή, υπολογίζεται το ελάχιστο πάχος του φλύσχη του Γαβρόβου στα 1330±100m, κοντά στο χωριό Κακαβάς. Στην Τομή Ελληνικό – Αγία Παρασκευή, υπολογίζεται το ελάχιστο πάχος των σχηματισμών φλύσχη της Ενότητας Γαβρόβου στα 1260±100m, κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή. Τέλος, στη βορειότερη τομή, υπολογίζεται το ελάχιστο πάχος του φλύσχη της Ιόνιας ενότητας στα 1520±100m.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φλύσχης, Ιόνια Ενότητα, Ενότητα Γαβρόβου, Βιοζώνες, Επώθηση Γαβρόβου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
131
Katranidou Master Thesis.pdf (38 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο