Υπερηχογράφημα DOPPLER Γ΄ Τριμήνου: Screening ή επί ενδείξεων; Αναδρομική μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2855513 410 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τομαρά Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιατράκης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Λυκερίδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ζερβούδης Στέφανος, Αν. Καθηγητής, Montpellier-Nimes
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπερηχογράφημα DOPPLER Γ΄ Τριμήνου: Screening ή επί ενδείξεων; Αναδρομική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπερηχογράφημα DOPPLER Γ΄ Τριμήνου: Screening ή επί ενδείξεων; Αναδρομική μελέτη
Περίληψη:
Σκοπός: Μετά από παρατήρηση της πρακτικής να συστήνεται υπερηχογράφημα Doppler τρίτου τριμήνου ως εξέταση ρουτίνας σε ομαλά εξελισσόμενες κυήσεις, σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να αποδειχθεί αν αυτή η σύσταση οφείλεται στην ‘‘αμυντική’’ στάση των Ελλήνων μαιευτήρων-γυναικολόγων ή αν υπάρχει πραγματικό όφελος από αυτή.
Υλικό & μέθοδος: Τα κριτήρια επιλογής του δείγματος είναι: πρωτότοκες Ελληνίδες έγκυες, που κυοφορούσαν ένα έμβρυο με φυσική σύλληψη. Τα δεδομένα έχουν προκύψει από τα υπερηχογραφήματα Doppler σε συνδυασμό με το ιστορικό της εγκύου και τα προηγούμενα δύο υπερηχογραφήματα της κύησης (αυχενική διαφάνεια, αναλυτικό υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου) που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικό κέντρο εμβρυομητρικής.
Αποτελέσματα: Ο τελικός αριθμός συμμετεχουσών ήταν 80 από τις 89 έγκυες και η μέση ηλικία ήταν τα 31,7 έτη (SD 4,14). Σε 4 από τα 80 έμβρυα, στα οποία το εκτιμώμενο βάρος γέννησης ήταν κάτω από την 10η εκατοστιαία θέση στο Doppler, συστήθηκε επαναληπτικό Doppler. Το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε πως η εκατοστιαία θέση για το εκτιμώμενο βάρος ήταν ανώτερη από την προηγούμενη και πάνω από τη 10η εκατοστιαία θέση, άρα δεν πρόκειται για έμβρυα με περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης. Ακόμη, ελέγχθηκε η γραμμική συσχέτιση της ηλικίας της εγκύου με το μέσο PI των μητριαίων αρτηριών (p-value=0,511, 0,623 και 0,689 για την αυχενική διαφάνεια, β επιπέδου και υπερηχογράφημα Doppler αντίστοιχα) και το ΒΜΙ των εγκύων με το μέσο PI των μητριαίων σε σχέση με τα τρία υπερηχογραφήματα (p-value=0,121, 0,106 και 0,213 αντίστοιχα), όπου δεν απεδείχθη καμία στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, έγινε συσχέτιση της εκατοστιαίας θέσης των εμβρύων με τις εβδομάδες διεξαγωγής και το p-value ήταν 0,005, έτσι παρατηρούμε μία στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των 2 μεταβλητών, επιβεβαιώνοντας ότι έχει γίνει σωστή χρονολόγηση της κύησης με το CRL κατά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.
Συμπεράσματα: Με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, δεν αποδεικνύεται όφελος από τον έλεγχο των εμβρύων με υπερηχογράφημα Doppler ρουτίνας στο τρίτο τρίμηνο για τις κυήσεις χαμηλού κινδύνου. Κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση κυήσεων χαμηλού και υψηλού κινδύνου, με σκοπό την βέλτιστη παροχή φροντίδας για τις Ελληνίδες έγκυες, έχοντας συνυπολογίσει το κόστος-όφελος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Doppler υπερηχογράφημα ρουτίνας, Τρίτο τρίμηνο κύησης, Χαμηλού κινδύνου κύηση, Φυσιολογική κύηση, Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
51
Msc Dissertation Doppler.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο