Η χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων κατά τον φορολογικό έλεγχο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2858591 437 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φορολογικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κοκκινάκη Βασιλεία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επίκουρος καθηγητής Αντρέας Τσουρουφλής, Τομέας Δημοσίου Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων κατά τον φορολογικό έλεγχο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων κατά τον φορολογικό έλεγχο
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων κατά τον φορολογικό έλεγχο υπό το πρίσμα της σύνδεσής τους με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και έννομα αγαθά, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Στο πρώτο μέρος της παρούσας, εξετάζεται το συνταγματικό πλαίσιο ρύθμισης των αποδεικτικών απαγορεύσεων με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην προβληματική διάταξη του άρθρου 19 παρ. 3 Σ σε συνδυασμό με τα άρθρα 6 και 8 της ΕΣΔΑ. Εν συνεχεία, προσεγγίζεται το επίμαχο ζήτημα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας με βασικό γνώμονα τα άρθρα 177 παρ.2 ΚΠΔ και 65 του Ν.4356/2015, με παράλληλη έκθεση των προβληματισμών που ανακύπτουν καθ’ ερμηνεία και εφαρμογή των ανωτέρω άρθρων και την αξιολόγηση των λύσεων που δίνονται μέσα από τη νομολογία των εθνικών δικαστηρίων και του ΕΔΔΑ. Ακολούθως, ενόψει της αδράνειας της θεωρίας και της νομολογίας στα πλαίσια του φορολογικού δικαίου, οι γενικότερες αξίες και αρχές που διέπουν τη δράση της δημόσιας Διοίκησης, αναδεικνύονται σε χρήσιμο εργαλείο στην προσέγγιση του κρίσιμου αυτού θέματος, εφόσον χαράσσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που οφείλουν να ακολουθούν τα ελεγκτικά όργανα της Φορολογικής Διοίκησης. Συμπερασματικά, συνάγεται ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται ad hoc και επί τη βάσει της θεμελιώδους αρχής της αναλογικότητας και της αξίας του ανθρώπου θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά αν η βλάβη που υφίσταται ο φορολογούμενος από την αξιοποίηση ενός αποδεικτικού στοιχείου που έχει αποκτηθεί παρανόμως είναι μεγαλύτερη από την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φορολογικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
παρανόμως κτηθέντα, αποδεικτικά στοιχεία, ατομικά δικαιώματα, Σύνταγμα, ΕΣΔΑ, φορολογικός έλεγχος, φορολογική διαδικασία, ποινική διαδικασία, αρχή αναλογικότητας, κρίση ad hoc, στάθμιση συμφερόντων, δημόσιο συμφέρον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματικη.pdf
548 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.