«Μέσα έννομης προστασίας κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει του PSI»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2858614 327 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βολτάρη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Eπιβλέπων καθηγητής: Aντώνιος Καραμπατζός, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Τομέας Α΄ Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Λοιπά μέλη επιτροπής:
1. Λιάππης Δημήτρης, Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Τομέας Α’ Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Γεώργιος Μεντής, Τομέας Α’ Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Μέσα έννομης προστασίας κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει του PSI»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέσα έννομης προστασίας κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει του PSI.
Περίληψη:
Η Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement, PSI) σε διαδικασίες μείωσης δημοσίου χρέους για την εξασφάλιση αποδοχής διαδικασίας από όλους τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα αφορούσε την αναδιάρθρωση του χρέους από την εκτεταμένη οικονομική κρίση ήδη από το έτος 2009 και μετά. Η αρχική συμφωνία PSI δεν υλοποιήθηκε και εντέλει εφαρμόστηκε η συμφωνία PSI PLUS μετά την σχετική Σύνοδο Κορυφής Οκτωβρίου 2011 που ολοκληρώθηκε με την συναίνεση τηε πλειοψηφίας και την μείωση της ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ.
Οι επιλέξιμοι τίτλοι ήταν ελληνικού και αλλοδαπού (κυρίως αγγλικού) δικαίου με τους πρώτους να είναι περισσόεροι. Έτσι το ελληνικό κράτος ανέτρεξε σε λύσεις προς νόμιμη εφαρμογή του «κουρέματος» των ΟΕΔ με τους Ν. 4050/2012, 4046/2012 και 4060/2012. Εξετάζονται, λοιπόν, τα δεδομένα του ελληνικού κράτους πριν την θέσπιση των νόμων αυτών, αλλά και η εισαγωγή τους από την σκοπιά του αστικού δικαίου με αρκετές διαφορετικές απόψεις σχετικώς (δόση αντί καταβολής, μερική άφεση χρέους, ανανέωση, προσβολή δικαιώματος προσδοκίας και ενδοσυμβατική ευθύνη).
Εν συνεχεία αναλύεται το σχήμα των Ρητρών Συλλογικής Δράσης, όρων που εισήχθησαν διά των ανωτέρω νόμων στα επίμαχα ομόλογα, προκειμένου ακριβώς να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία PSI, μέσω της συλλογικής δράση των πιστωτών του Ελληνικού Δημοσίου. Tα χαρακτηριστικά των ρητρών αυτών, αλλά και οι Οι ιδιαιτερότητες, τα μειονεκτήματα και ταπλεονεκτήματά τους για όλους τους παράγοντες της διαδικασίας PSI εκτίθενται , επίσης, στην παρούσα εργασία.
Το βασικό σημείο της εργασίας σχετικά με τα έννομα μέσα προστασίας των κατόχων ομολόγων ΕΔ επεξεργάζεται το ζήτημα ευθύνης του ΕΔ κατ’ άρ. 104 ΕισΝΑΚ, ευθύνης του από ειδικές συμβάσεις, εξωσυμβατικής ευθύνης του κατ’ άρ. 105 ΕισΝΑΚ, ευεθύνης του ΕΔ αλλά και των φορέων του συστήματος με βάση τον Ν. 2251/1994 βάσει περισσότερων διατάξεων αυτού αλλά και της ευθύνης ΕΔ ενώπιον των ξένων επενδυτών. Επίσης, ξεχωριστή μνεία γίνεται για την αστική ευθύνη των φορέων του συστήματος από περισσότερες διαφορετικές διατάξεις αστικού δικαίου, της ελληνικής σχετικής με τις χρηματαγορές νομοθεσίας, αλλά και των παρεπόμενων υποχρεώσεων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.
Για την ουσιαστικότερη κατανόηση των ανωτέρω ζητημάτων ευθύνης και για την γόνιμη κριτική της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων μέσων προστασίας γίνεται εν συνεχεία εκτενής αναφορά στην νομολογία εθνικών πολιτικών δικαστηρίων, στις σημαντικότατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 1116/2014 και1117/2014, στην απόφαση του ΕΔΔΑ: Μαματάς & Λοιποί κατά Ελλάδος, σε προγενέστερη νομολογία του ΕΔΔΑ σε υποθέσεις αντίστοιχες των ΟΕΔ, αλλά και σε νομολογία που αφορά σε προσφυγές υπηκόων άλλων χωρών της ΕΕ και πάλι για το ελληνικό PSI.
Η εργασία ολοκληρώνεται με οριμένες συμπερασματικές παρατηρήσεις, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος ενόψει ΟΕΔ τα οποία ακόμα διέπονται από αγγλικό δίκαιο, αλλά και υπό των πρίσμα των τάσεων σε ευρωπαικό επίπεδο για το δίκαιο των συμβάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Αστικό Δίκαιο, Τραπεζικό Δίκαιο, Δημόσιο Δίκαιο, Ευρωπαίκό Δίκαιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
92
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΠΜΣ Αστικού Α Βολτάρη PSI.pdf
1005 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.