Ελεγκτικό Συνέδριο: α) δικαιοδοσία - δικονομία, β) αρμοδιότητα - διαδικασία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2860377 274 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φορολογικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χαντζάρα Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φίλιππος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελεγκτικό Συνέδριο: α) δικαιοδοσία - δικονομία, β) αρμοδιότητα - διαδικασία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελεγκτικό Συνέδριο: α) δικαιοδοσία - δικονομία, β) αρμοδιότητα - διαδικασία
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Ελεγκτικό Συνέδριο: α) δικαιοδοσία - δικονομία, β) αρμοδιότητα – διαδικασία», αποτελεί μια συνολική εξέταση του θεσμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόσο από πλευρά οργανωτική όσο και από πλευρά λειτουργική. Ειδικότερα, έχοντας ως κέντρο το άρθρο 98 του Συντάγματος, στο οποίο θεμελιώνεται η δικαιοδοσία και η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και τη διφυή φύση του ως διοικητικού αφενός και ως δικαστικού οργάνου αφετέρου, εξετάζονται οι αρμοδιότητες αυτού. Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται η δημιουργία και η εξέλιξη του θεσμού, παραθέτοντας την ιστορική του πορεία. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για την συνταγματική του θεμελίωση, τη νομική του φύση καθώς και για τις αρμοδιότητες που του έχουν απονεμηθεί συνταγματικά και οι οποίες χωρίζονται σε δικαιοδοτικές, σε ελεγκτικές και σε γνωμοδοτικές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η δικαιοδοτική αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που ασκούνται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γίνεται μια σύντομη ερμηνεία των κυριότερων άρθρων της δικονομίας αυτού μέσω των οποίων διαφαίνεται και η χρονολογική πορεία της δημοσιονομικής δίκης. Γίνεται επίσης αναφορά στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς την επίλυση των συνταξιοδοτικών διαφορών αλλά και τις πρότυπες διαδικασίες που εισήχθησαν στη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον νόμο 4055/2012.
Στο τρίτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας εξετάζονται οι ελεγκτικές και οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο πρώτο μέρος αυτού αναλύονται οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών, ο προσυμβατικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων και ο κατασταλτικός έλεγχος των λογαριασμών. Τέλος, στο δεύτερο μέρος του εν λόγω κεφαλαίου αναλύεται η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα η γνωμοδότηση επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων και ο έλεγχος που ασκεί επί της εκτελέσεως του προϋπολογισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φορολογικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Ελεγκτικό Συνέδριο, δικονομία, δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, ελεγκτικές αρμοδιότητες, γνωμοδοτικές αρμοδιότητες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
117
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική εργασία ΠΜΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.