Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2863261 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
KONSOULA AIMILIA
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Περάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο και σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αυτού του παγκόσμιου φαινομένου, μέσα από τις ενέργειες ενός σπουδαίου ιστορικά και ουσιαστικά θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank) είναι ένα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και στόχος της είναι να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιμών και του δημοσιονομικού συστήματος. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου που ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998, ύστερα από πρόβλεψη της Συνθήκης του Άμστερνταμ (02.10.1997) προκειμένου να διαχειριστεί το ενιαίο νόμισμα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, το ευρώ.Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική κρίση, που είναι τα τελευταία χρόνια μια πραγματικότητα, είναι μια παγκόσμια κατάσταση οικονομικής ύφεσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Η Ε.Ε. και οι μηχανισμοί της κλήθηκε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις τη εποχής και να επινοήσει τα μέσα αντιμετώπισης της κρίσης διαμορφώνοντας νέους κανόνες και νέες οδηγίες. Όσον αφορά την πολιτική της Ε.Κ.Τ. για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, αν και συντηρητική τράπεζα με δεδηλωμένο πρωτεύοντα στόχο τη σταθερότητα των τιμών, προχώρησε σε μια σειρά συμβατικών αλλά και μη συμβατικών μέτρων. Συγκεκριμένα, η ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης επικεντρώνεται στον ουσιαστικό ρόλο της Ε.Κ.Τ., όπου είναι η χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η διασφάλιση σταθερότητας των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως αυτός επηρέασε και επηρεάστηκε στη χρονική διάρκεια εξέλιξης της κρίσης μέχρι σήμερα καθώς επίσης και ο επικουρικός της ρόλος ως εποπτική αρχή που την επιφόρτισε με επιπλέον αρμοδιότητες στα πλαίσια προσαρμογής της εν εξελίξει του φαινομένου. Η εποπτική της εξουσιοδότηση καθώς και οι κυρωτικές της εξουσίες την εγκατέστησαν διαχειριστή της κρίσης και την νομιμοποίησε με εξουσίες πέραν των νομοθετικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της γεγονός που προκάλεσε και αντίστοιχες νομολογιακές αντιδράσεις.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, αναπτύσσονται αυτές οι πέραν των νομοθετικώς κατοχυρωμένων εξουσιών της ενέργειές της, με τις «ευχές» του Μ. Ντράγκι
(προέδρου της ΕΚΤ) και τη γνωστή σε όλους μας έκφραση «Within the mandate the ECB would do whatever it takes to preserve the EU…» , όπου πράγματι κινούμενη εντός και παράλληλα εκτός των ορίων αρμοδιότητας της έκανε ότι πραγματικά θεωρούσε αναγκαίο για να διαχειριστεί αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο φαινόμενο της οικονομικής, αν όχι και πολιτικής, κρίσης. Τόσο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT, Outright Monetary Transactions), όσο και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE, Quantity Easing), δείχνουν την απελπισμένη προσπάθεια της Ε.Κ.Τ. να βγάλει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται από την κρίση.Ωστόσο, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι οι εισαχθείσες εξαιρέσεις από την τυπικά και νομοπαρασκευαστικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα της Ε.Κ.Τ. χωρίς να θίξουν την ενότητα του συστήματος παρουσιάζουν αρκετές ατέλειες και επιδέχονται επιμέρους παρεμβάσεων και διορθώσεων. Στόχος του θεσμού είναι η προοδευτική επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα και η μετατόπιση βάρους από την Ε.Ε σαν σύνολο στο κάθε κράτος μέλος ατομικά, καθώς η προσπάθεια του μηχανισμού να προωθήσει μια ενσωμάτωση πολλαπλών ταχυτήτων στο ενωσιακό της γίγνεσθαι, χωρίς να θίξει την ενότητα του συστήματος φαίνεται ανέφικτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ε.Κ.Τ.,Ευρωπαϊκή Οικονομική κρίση, χάραξη νομισματικής πολιτικής,διασφάλιση σταθερότητας τιμών και χρηματοπιστωτικού συστήματος,επικουρικός ρόλος εποπτικής αρχής,συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα,εξαιρέσεις από την τυπικά και νομοπαρασκευαστικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα της Ε.Κ.Τ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

aimkonsoula thesis.pdf
972 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.