Μελέτη έκφρασης του mir-29a-3p και περιβαλλοντικών παραγόντων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864346 305 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κελαϊδώνη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δεδούσης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τζέτη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνοδινού Traeger Ιωάννα-Ραχήλ, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη έκφρασης του mir-29a-3p και περιβαλλοντικών παραγόντων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη έκφρασης του mir-29a-3p και περιβαλλοντικών παραγόντων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο
Περίληψη:
Εισαγωγή και σκοπός: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδίως η στεφανιαία νόσος αποτελούν πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως, όπως και στη χώρα μας. Ο συνδυασμός γενετικών, επιγενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων συμβάλλουν στην εμφάνιση και στην έξελιξη της νόσου.Η παρούσα μελέτη είναι μία follow up μελέτη κι έχει σκοπό να διερευνήσει το ρόλο του mir-29a-3p στην εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου (myocardial infarction MI). Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκε η έκφραση του microRNA μετά το έμφραγμα, ο τρόπος που αυτή μεταβάλλεται ένα εξάμηνο μετά την εμφάνιση του επεισοδίου, η πιθανή συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς παράγοντες της νόσου, καθώς και άλλους βιοδείκτες όπως οι φλεγμονώδεις παράγοντες ιντερλευκίνη- 6 (interleukin -6, Il-6) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου (tumor necrosis factor-a,TNF-a).
Υλικά και Μέθοδοι: Στη μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ). Μέσω ερωτηματολογίου συλλέχθηκαν στοιχεία που αφορούσαν ανθρωπομετρικά δεδομένα, κλινικά δεδομένα, τον τρόπο ζωής, τις καπνιστικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Από κάθε ασθενή απομονώθηκαν βιολογικά δείγματα, από τα οποία έγινε η σχετική ποσοτικοποίηση του mir-29a-3p με τη μέθοδο της Real Time PCR. Eπίσης υπολογίστηκαν οι συγκεντρώσεις των κυτταροκινών με τη χρήση της τεχνικής ELISA.
Αποτελέσματα: Ανάμεσα στους ασθενείς βρέθηκε μεγάλο ποσοστό αντρών, σημαντική συννοσηρότητα σε υπερλιπιδαιμία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), σχετικά υψηλά επίπεδα υπέρβαρων-παχύσαρκων,μεγάλο ποσοστό καπνιστών κι ένα μικρό ποσοστό οικογενειακού ιστορικού καρδιαγγειακών νοσημάτων.Επίσης στο στάδιο του επανελέγχου, ένα ποσοστό κοντά στο 20% επανανοσηλεύθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ ένα σχετικά υψηλό ποσοστό διέκοψε το κάπνισμα και ασκούταν σχεδόν καθημερινά.Τα επίπεδα έκφρασης του mir-29a-3p ήταν αυξημένα στους ασθενείς σε σχέση με τους υγιείς χωρίς βέβαια να υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά, ενώ η έκφραση φάνηκε να μειώνεται έξι μήνες μετά το επεισόδιο.Η μεταβολή της έκφρασης συσχετίστηκε μέσω ελέγχου t-test με την άσκηση, χωρίς όμως να διατηρείται αυτή η συσχέτιση κατόπιν ανάλυσης γραμμικής παλινδρόμησης. Επιπλέον η έκφραση του mir-29a-3p τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά από την εκδήλωση του εμφράγματος βρέθηκε να συσχετίζεται αρνητικά με τα αυξημένα επίπεδα του φλεγμονώδους παράγοντα νέκρωσης όγκου (tumor necrosis factor-a,TNF-a). Τέλος οι παράγοντες φλεγμονής ήταν αυξημένοι μετά το επεισόδιο,ενώ μειώθηκαν έξι μήνες μετά από αυτό.
Συμπεράσματα: Το mir-29a-3p πιθανώς εμπλέκεται στην εξέλιξη του εμφράγματος και η μεταβολή στην έκφρασή του μετά από το επεισόδιο επηρεάζεται από το περιβάλλον.Ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος του δείγματος, ώστε να αυξηθεί και η στατιστική ισχύ.Τέλος, το mir-29a-3p συσχετίζεται αρνητικά με τα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης όγκου (tumor necrosis factor-a,TNF-a) κατά την εκδήλωση του εμφράγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιαγγειακά νοσήματα, Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, Στεφανιαία νόσος, ΜicroRNAs, Κυτταροκίνες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
93
Κelaidoni Konstantina Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο