Κατανόηση κειμένου σε μορφή κόμικς από παιδιά με ΔΑΦ. Μελέτη περίπτωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864349 430 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Διδακτική Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δρόσου Θεώνη-Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευγενία Μαγουλά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. ΕΚΠΑ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανόηση κειμένου σε μορφή κόμικς από παιδιά με ΔΑΦ. Μελέτη περίπτωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατανόηση κειμένου σε μορφή κόμικς από παιδιά με ΔΑΦ. Μελέτη περίπτωσης.
Περίληψη:
Η εκμάθηση της ανάγνωσης από την πρώτη κιόλας σχολική ηλικία έχει ως κύριο στόχο την ικανότητα του ατόμου να καταστεί «αναγνωστικά εγγράμματος» μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων που απαιτούνται για να κατανοεί τα γραπτά κείμενα, να τα αξιοποιεί και να σκέφτεται πάνω σε αυτά προκειμένου να αναπτύξει τις γνώσεις του, να επιτύχει τους στόχους του και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι (PISA, 2003). Για τον λόγο αυτό οι μαθητές από πολύ νωρίς επιδίδονται από το αναγνωστικό κυνήγι των μεμονωμένων λέξεων (αλφαβητισμός) στην αναζήτηση της βαθιάς δομής της γλώσσας, η οποία συντελεί στην κατανόηση του γραπτού λόγου και συνάμα στην αποτελεσματική λειτουργία των ατόμων αρχικά μέσα σε ένα σχολείο που κυριαρχείται από τον γραπτό λόγο και μετέπειτα μέσα σε μία κοινωνία που διακατέχεται από τη γραπτή έκφραση.
Η αναγνωστική κατανόηση, σύμφωνα με τις μελέτες της Γνωστικών Επιστημών, νοείται ως μία πολύπλευρη γνωστική διαδικασία κατά την οποία ο αναγνώστης δε δέχεται παθητικά το νοηματικό περιεχόμενο του κειμένου, αλλά αντιθέτως εμπλέκεται ο ίδιος ενεργά στη δόμηση του νοήματος, μέσα από μία σειρά νοητικών διεργασιών που χρειάζεται να εκτελέσει. Πρόκειται για μία διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προκαθοριστεί και να προβλεφθεί με ακρίβεια καθώς κατά την εξέλιξή της αλληλεπιδρούν παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον αναγνώστη (γνωστικές ικανότητες, προηγούμενες γνώσεις κ.α.), το κείμενο (είδος κειμένου, περιεχόμενο κ.α.) καθώς και με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά (περιβάλλον, ενίσχυση κ.α.) (Giasson, 2014).
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε η αναγνωστική κατανόηση, εξαρτάται και από τον αναγνώστη, τις γνωστικές του ικανότητες, τις γλωσσικές του ικανότητες, τις ιδιαιτερότητές του και άλλα χαρακτηριστικά, που θα αναλυθούν και παρακάτω. Όταν μιλάμε, επομένως για παιδιά με ΔΑΦ, σε αυτό το σημείο υπάρχουν προβληματισμοί στο κατά πόσο παιδιά με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας, μπορούν να κατανοήσουν ένα γραπτό κείμενο ή επίσης τι θα μπορούσε βοηθητικά να ενισχύσει την αναγνωστική τους κατανόηση; Η εικόνα παίζει κάποιο ρόλο στην ενίσχυση της κατανόησης; Ποιος ο ρόλος των πολυτροπικών κειμένων και συγκεκριμένα των κόμικς στην όλη διαδικασία. Όλα αυτά θα αναλυθούν πιο κάτω, καθώς επίσης και ο σκοπός της παρούσας έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις Κλειδιά: αναγνωστική κατανόηση, κατανόηση ταινίας, αφήγηση, πολυτροπικότητα, αναδιήγηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
151
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.