Αξιολόγηση και διαχείριση συνολικής κατάστασης υγείας τραυματιών από ατυχήματα στην κοινότητα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2864512 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Δημόσιας Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαγγίτα Ανδριάνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαριάννα Διομήδους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, (Επιβλέπουσα)
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Ελένη Θεοδοσοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών.
Θεόδωρος Κατσούλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Νικόλαος Φώτος, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση και διαχείριση συνολικής κατάστασης υγείας τραυματιών από ατυχήματα στην κοινότητα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση και διαχείριση συνολικής κατάστασης υγείας τραυματιών από ατυχήματα στην κοινότητα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ζωής, τραυματισμών και πρόκλησης υλικών ζημιών θεωρούνται τα τροχαία ατυχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην εποχή μας και για τον λόγο αυτό έχουν προσελκύσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τις αιτίες πρόκλησης, αλλά και για τις επιπτώσεις τους σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σκοπός: Η αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης υγείας (σωματικής και ψυχολογικής) τραυματιών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα.
Υλικό και Μέθοδος: Επρόκειτο για προοπτική μελέτη παρατήρησης, με σύγκριση αποτελεσμάτων 3 και 6 μήνες μετά τις αρχικές μετρήσεις (χρόνος 0).Στη μελέτη συμμετείχαν474 άτομα, τα οποία προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) τριών γενικών νοσοκομείων της Αττικής μετά από τροχαίο ατύχημα, από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2018.Για την εκτίμηση της κατάθλιψης χρησιμοποιήθηκε η Ελληνική έκδοση της κλίμακας «Beck Depression Inventory-ΙΙ» (BDI-II) και για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής (ΠΖ) το ερωτηματολόγιο «ADDQoL». Η Στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος SPSS 22.0 και το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε στο p<0,05.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των ασθενών της μελέτης ήταν γυναίκες (57,6%), ενώ 30% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 18-28 ετών. Αμέσως μετά το τροχαίο ατύχημα,οι περισσότεροι ασθενείς (67,1%) δεν εμφάνισαν κατάθλιψη, ενώ 3 και 6 μήνες μετά το ατύχημα, τα επίπεδα κατάθλιψηςήταν υψηλότερα. Η μέση τιμή της βαθμολογίας στο BDI-II ήταν μεγαλύτερη στους 3 και 6 μήνες μετά το ατύχημα (14,51 και 13,82, αντίστοιχα) έναντι 11,93 στο χρόνο 0 (p<0,002 και p=0,005, αντίστοιχα). Αντιθέτως, η ΠΖ των ασθενών παρουσίασε βελτίωση με την πάροδο του χρόνου (3 και 6 μήνες). Συγκεκριμένα, για τη γενική ΠΖ και για την αστάθμιτη ΠΖ αν δεν υπήρχε το ατύχημα, η μέση τιμή του ADDQoL παρουσίασε μείωση με την πάροδο του χρόνου (p<0,05 σε όλες τις περιπτώσεις. Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και για την σταθμισμένη ΠΖ αν δεν υπήρχε το ατύχημα, χωρίς όμως στατιστικά σημαντικές διαφορές .Επίσης, το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή, επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των ασθενών σχετίζονταν με τα επίπεδα κατάθλιψης και την ΠΖ σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (p<0,05).
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, οι περισσότεροι τραυματίες μετά από τροχαίο ατύχημα δεν εμφάνισαν κατάθλιψη, ενώ 3 και 6 μήνες μετά το ατύχημα, τα επίπεδα κατάθλιψης ήταν σαφώς υψηλότερα, δείχνοντας επιβάρυνση της ψυχοσυναισθηματικής τους κατάστασης με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, η ΠΖ των τραυματιών είχε σημαντική βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, ως αποτέλεσμα προσαρμογής των ατόμων στις συνέπειες του ατυχήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τροχαίο ατύχημα, Ποιότητα ζωής, Τροχαία και κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
153
Mangita Andriana PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο