«Τάφοι και Ταφικά Έθιμα στην Πελοπόννησο κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Μυκηναϊκή, με έμφαση στις εξελίξεις της έρευνας κατά την τελευταία εικοσαετία»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865991 566 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μωραϊτάκης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αφροδίτη Χασιάκου -Λέκτρω Προϊστορικής Αρχαιολογίας- Ιστορίας και Αρχαιολογίας-ΕΚΠΑ
Ιωάννης ΠαπαδάτοςΣ -Αναπλ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας- Ιστορίας και Αρχαιολογίας-ΕΚΠΑ
Γιώργος Βαβουρανάκης-Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας- Ιστορίας και Αρχαιολογίας-ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Τάφοι και Ταφικά Έθιμα στην Πελοπόννησο κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Μυκηναϊκή, με έμφαση στις εξελίξεις της έρευνας κατά την τελευταία εικοσαετία»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Τάφοι και Ταφικά Έθιμα στην Πελοπόννησο κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Μυκηναϊκή, με έμφαση στις εξελίξεις της έρευνας κατά την τελευταία εικοσαετία»
Περίληψη:
«Τάφοι και ταφικές πρακτικές στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού κα της πρώιμης Μυκηναϊκής με έμφαση στις εξελίξεις της έρευνας κατά την τελευταία εικοσαετία»
Ο σημαντικός αριθμός των μεσοελλαδικών θέσεων που εντοπίσθηκαν στην Πελοπόννησο συνέβαλε στο κέντρισμα του ενδιαφέροντος της έρευνας, ενώ η διεπιστημονική συνεργασία μαζί με την τεχνολογική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την τελευταία εικοσαετία έχουν παράσχει τα μέσα για μια ακριβέστερη τεκμηρίωση και αξιολόγηση παλαιότερων και νεότερων ευρημάτων. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί και η σχετικά πρόσφατη στροφή της έρευνας μέσω της υιοθέτησης μιας ανθρωποκεντρικής θεωρητικής προσέγγισης που συμπλέκει τους ανθρώπους με το ενεργό περιβάλλον τους. Το γεγονός ότι τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από τάφους δικαιολογεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη τους μαζί με τις ταφικές πρακτικές και συνακόλουθα τους ταφικούς χώρους. Οι τύποι των τύμβων είναι το αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης και η κατηγοριοποίησή τους έχει ενδιαφέρον τόσο από την άποψη της εξέλιξης των ταφικών κατασκευαστικών χαρακτηριστικών όσο και από την άποψη των κοινωνικών προεκτάσεων που συνδέονται με αυτούς. Η μεταχείριση των νεκρών είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τους τάφους και εξετάζεται σε σχέση με τις ταφικές προσφορές και τις τελετουργίες. Αυτή η μεταφορά (του χώρου ταφής) μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό και τον πλούτο των κτερισμάτων στη διάρκεια της τελευταίας φάσης της περιόδου, καθώς και η εξέλιξη του τύμβου σε θολωτό τάφο χαρακτηρίζουν ως επί το πλείστον τη μετάβαση από την ύστερη μεσοελλαδική στην πρώιμη υστεροελλαδική περίοδο. Ταφικά μνημεία της μεσοελλαδικής περιόδου έχουν εντοπισθεί σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, κυρίως στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία. Το Άργος, η Ασίνη και η Λέρνα είναι θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κυρίως λόγω της ύπαρξης διακριτών μεσοελλαδικών οικισμών με θέσεις ταφής εντός και εκτός αυτών που παρέχουν μια πλήρη εικόνα της τυπολογίας των τάφων καθώς και των τοπικών ταφικών πρακτικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η θέση των νεκρών στους τάφους, ο προσανατολισμός του σώματος και η τοποθέτηση του νεκρού ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Η Βοϊδοκοιλιά, ο Αγ. Ιωάννης Παπουλίων και η Περιστεριά είναι μεσοελλαδικές θέσεις μεγάλης σημασίας στη Μεσσηνία όπου η έρευνα έχει μεταξύ άλλων παράσχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου του τύμβου σε θολωτό τάφο καθώς και την πλούσια κτέριση των τάφων που προηγήθηκε της λαμπρής υστεροελλαδικής περιόδου. Οι ταφικές πρακτικές στη ΒΔ και ΝΑ Πελοπόννησο συζητούνται λεπτομερέστερα και ακολουθεί μια συγκριτική μελέτη της Αργολίδας με τη Μεσσηνία προκειμένου να τονισθούν οι υπάρχουσες διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά τα δύο κομβικά μεσοελλαδικά κέντρα της Πελοποννήσου, φθάνοντας έτσι στα τελικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν την ομοιομορφία των ταφικών πρακτικών με την εξαίρεση ορισμένων τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Τάφοι, Ταφικές Πρακτικές, Πελοπόννησος, Μέση εποχή του Χαλκού, εξελίξεις στην έρευνα,
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
235
ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ ΜΔΕ 2 (2) (3) (4) (003) (2).pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο