Η εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στα σχολεία ειδικής και γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866130 295 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μιχαήλ Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Τσάφος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στα σχολεία ειδικής και γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στα σχολεία ειδικής και γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Περίληψη:
Στην παρούσα έρευνα διερευνάται ο τρόπος που αξιολογούνται οι μαθητές/τριες με αναπηρία στα σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής, τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί και οι μέθοδοι αξιολόγησης των μαθητών/τριών στα σχολεία. Ακόμη, μελετώνται οι στάσεις των εκπαιδευτικών ως προς την αξία της αξιολόγησης και οι αντιλήψεις τους σχετικά με την επίδραση που οι μορφές αξιολόγησης έχουν στους μαθητές/τριες με αναπηρία. Δίνεται ακόμη η ευκαιρία στους/στις εκπαιδευτικούς να αναφέρουν τη στάση που θεωρούν ότι οι γονείς των παιδιών με αναπηρία δείχνουν απέναντι στην αξιολόγηση , καθώς επίσης και να αναφερθούν σε εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης που θεωρούν ότι μπορούν να σταθούν σε μια σχολική τάξη και παράλληλα να προτείνουν αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης.
Πρόκειται για μία ποιοτική έρευνα με ερευνητικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα της έρευνας επιλέχθηκε με τη μέθοδο της χιονοστοβάδας και συνίσταται από δέκα εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι πέντε διδάσκουν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και οι υπόλοιποι πέντε σε Γενικής Αγωγής, σε δημοτικά σχολεία αστικής περιοχής. Η μέθοδος ανάλυσης των ευρημάτων είναι η θεματική ανάλυση του περιεχομένου.
Η έρευνα αυτή πλαισιώνεται από θεωρίες για την αποσαφήνιση του όρου της εκπαιδευτικής αξιολόγησης , της αξιολόγησης που δέχονται οι μαθητές/τριες στα σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής, τις απόψεις και στάσεις των γονέων απέναντι στην αξιολόγηση των παιδιών τους , καθώς και τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών περί αξιολόγησης είναι συνυφασμένες με την εκπαιδευτική διαδικασία και τους διδακτικούς στόχους. Διακρίνεται η ανάγκη τους για ανατροφοδότηση του έργου τους και διαφοροποίηση της ύλης όταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν είναι τα επιθυμητά. Οι μαθητές/τριες με αναπηρία είναι δεκτικοί προς την θετική αξιολόγηση, ενώ φαίνεται να νιώθουν άγχος και απογοήτευση όταν νιώθουν ότι αποτυγχάνουν. Η γονεϊκή συμβολή και συνεργασία με τον/την δάσκαλο/α έχει και θετικές και αρνητικές συνέπειες ως προς τη στάση τους στην αξιολόγηση του παιδιού. Οι γονείς βιώνουν και αυτοί θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, κατά τα λεγόμενα των εκπαιδευτικών. Για να αποφεύγονται όμως οι αρνητικές συνέπειες της αξιολόγησης προτείνεται από τους/τις εκπαιδευτικούς να εφαρμόζονται εναλλακτικές μορφές αξιολόγησής, με επικρατέστερη την περιγραφική αξιολόγηση , ίσως με συνδυασμό και της αριθμητικής κλίμακας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Αξιολόγηση, μαθητές με αναπηρία, διδακτικοί στόχοι, ανατροφοδότηση, γονεϊκή εμπλοκή, εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
244
Αριθμός σελίδων:
206
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία Μιχαήλ Ζωή.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.