Βασικές έννοιες της Χημείας για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ιστορία και την εξέλιξη των κοσμημάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866881 325 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Στεφοπούλου Αφροδίτη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρος Κοϊνης - Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μεθενίτης - Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νικόλαος Ψαρουδάκης - Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βασικές έννοιες της Χημείας για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ιστορία και την εξέλιξη των κοσμημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βασικές έννοιες της Χημείας για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ιστορία και την εξέλιξη των κοσμημάτων
Περίληψη:
Οι μαθητές, δεν αντιλαμβάνονται και δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο της Χημείας στην καθημερινή τους ζωή. Το γεγονός αυτό είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί την έρευνα διεθνώς σε σχέση με τη διδακτική της Χημείας και τις νέες διδακτικές πρακτικές.
Δεδομένης της διαπίστωσης αυτής, γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες να εμπλουτιστούν τα σχολικά εγχειρίδια, οι διδακτικές προσεγγίσεις και το εκπαιδευτικό υλικό με στοιχεία που να συνδέουν την επιστημονική γνώση με την καθημερινότητα των μαθητών ώστε να αναβαθμίζεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα και η διδασκαλία της Χημείας να αποκτά άλλο ενδιαφέρον αλλά και σαφή πρακτικό σκοπό. Μέσα από το πρίσμα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων αλλά και το πώς αυτά τα υλικά εξελίχθηκαν, οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για τα υλικά, να δώσουν εκτιμήσεις για τις ιδιότητες τους και να λύσουν τυχόν προβληματισμούς τους για στοιχεία και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή στην καθημερινή τους ζωή. Τα κοσμήματα λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εκπαιδευτικά εργαλεία για την ανάδειξη πολλών χημικών αρχών μέσα στη σχολική τάξη.
Η χρήση μελετών περίπτωσης με θέματα από την ιστορία ή την καθημερινότητα, βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν πως αναπτύχτηκαν, εδραιώθηκαν και έγιναν αποδεκτές βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών, να συζητήσουν σχετικά με αμφιλεγόμενα ζητήματα, αλλά και να αντιληφθούν πως μπορεί να συσχετιστεί η επιστημονική γνώση με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.
Η ενσωμάτωση ενός τέτοιου θέματος, που σχετίζεται με το κόσμημα, την ιστορία του αλλά και την εξέλιξη του μέσα από τα υλικά παρασκευής του, μέσα στο σχολικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σχετικού πειραματισμού και ενίσχυσης της μάθησης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ειδίκευσης είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία Αρχών και εννοιών Χημείας, που ήδη συμπεριλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικό περιεχόμενο, αποτελείται από εργαστηριακές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, φύλλα αξιολόγησης, καθώς και μελέτες περίπτωσης συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κόσμημα, εποικοδομισμός, διδασκαλία σε πλαίσιο, μέταλλα, χημικός δεσμός, χημεία πολυμερών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
194
25 ΜΑΡ 19 print final2.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο