Δομικός και λειτουργικός χαρακτηρισμός φυσικών μεταλλάξεων της απολιποπρωτεΐνης Α-Ι. Μελέτη των αθηροπροστατευτικών ιδιοτήτων της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL).

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2866983 157 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκολφινοπούλου Χριστίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θωμάς Μαυρομούστακος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αγγελική Χρόνη, Ερευνήτρια Α΄, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ντία Γαλανοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Γκιμήσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτα Μαρκάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Εμμανουηλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δομικός και λειτουργικός χαρακτηρισμός φυσικών μεταλλάξεων της απολιποπρωτεΐνης Α-Ι. Μελέτη των αθηροπροστατευτικών ιδιοτήτων της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL).
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δομικός και λειτουργικός χαρακτηρισμός φυσικών μεταλλάξεων της απολιποπρωτεΐνης Α-Ι. Μελέτη των αθηροπροστατευτικών ιδιοτήτων της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL).
Περίληψη:
Αν και τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλης της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein-cholesterol, HDL-C) θεωρούνται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (ΚΑΝ), πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα HDL-C δεν αποτελούν από μόνα τους αθηροπροστευτικό δείκτη και πρέπει να συνοδεύονται από την ύπαρξη λειτουργικής HDL. Κύρια πρωτεΐνη της HDL είναι η απολιποπρωτεΐνη Α-Ι (αποΑ-Ι), η οποία κατέχει καίριο ρόλο στη βιογένεση, τη δομή και τις λειτουργίες της HDL. Οι αθηροπροστατευτικές ιδιότητες της HDL περιλαμβάνουν την ικανότητα εκροής χοληστερόλης από τα μακροφάγα του αρτηριακού τοιχώματος, την αντιφλεγμονώδη/ αντιοξειδωτική δράση, καθώς και τη διατήρηση της ακεραιότητας του ενδοθηλίου.
Στην παρούσα διατριβή αξιολογήθηκε εάν επηρεάζονται οι ιδιότητες της HDL ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ), η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ΚΑΝ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η HDL ασθενών με ΑΣ παρουσιάζει διαταραγμένες αντιαθηρογόνες ιδιότητες. Η διαταραχή των ιδιοτήτων της HDL μπορεί να συνιστά μοριακή σύνδεση μεταξύ της ΑΣ και της ΚΑΝ.
Επιπλέον, στην παρούσα διατριβή διερευνήθηκε η σχέση της δομής της αποΑ-Ι με τις λειτουργίες της αποΑ-Ι και της HDL. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε, με τη χρήση βιοφυσικών τεχνικών και in vitro ή κυτταρικών δοκιμασιών, η επίδραση στη δομή και τις αθηροπροστατευτικές ιδιότητες της αποΑ-Ι/HDL τριών φυσικά απαντώμενων σημειακών μεταλλάξεων της αποΑ-Ι, των L144R, A164S και L178P, οι οποίες έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΑΝ ή/και με χαμηλά επίπεδα HDL-C. Επίσης, μελετήθηκε η επίδραση μιας νέας μετάλλαξης της αποΑ-Ι, της V19L, η οποία σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα HDL-C και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΑΝ, στη δομή και τις αθηροπροστατευτικές ιδιότητες της αποΑ-Ι/HDL. Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι η εισαγωγή σημειακών μεταλλάξεων στην αποΑ-Ι μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση της πρωτεΐνης, καθώς και στις αντιαθηρογόνες λειτουργίες της αποΑ-Ι και της HDL. Προτείνεται, ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μεταβολή των επιπέδων HDL-C ή/και τη μεταβολή του κινδύνου ανάπτυξης ΚΑΝ, που έχουν σχετιστεί με τις μελετηθείσες μεταλλάξεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
απολιποπρωτεΐνη Α-Ι, δομή της απολιποπρωτεΐνης Α-Ι, HDL, αντιαθηρογόνες ιδιότητες της HDL, καρδιαγγειακή νόσος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
13
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
497
Αριθμός σελίδων:
303