Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και μεταβολή στις συνήθειες χρήσης καπνού μετά την ένταξη στον στρατιωτικό βίο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867583 190 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δήμος Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και μεταβολή στις συνήθειες χρήσης καπνού μετά την ένταξη στον στρατιωτικό βίο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και μεταβολή στις συνήθειες χρήσης καπνού μετά την ένταξη στον στρατιωτικό βίο.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το ποσοστό χρήσης καπνού στο στρατιωτικό προσωπικό είναι συνήθως υψηλότερο από ότι στον γενικό πληθυσμό.
Σκοπός: Έλεγχος σε πρώτο επίπεδο αν η έναρξη της στρατιωτικής θητείας ενός πολίτη συνδέεται με αλλαγή στις συνήθειες χρήσης καπνού και σε δεύτερο επίπεδο προσδιορισμός των παραγόντων που οδηγούν στην εν λόγω αλλαγή.
Μεθοδολογία: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης Πυροβολικού στην Θήβα, την τρίτη κατά σειρά περίοδο κατάταξης, τον Μάιο του 2017. Οι νεοσύλλεκτοι κλήθηκαν με τη μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας να απαντήσουν σε δομημένο ερωτηματολόγιο που μελετούσε τη διαφοροποίηση της χρήσης καπνού μετά από τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες στο στρατόπεδο, καθώς και να προσδιορίσουν τους πιθανούς παράγοντες στους οποίους οφειλόταν κατά τη γνώμη τους η μεταβολή αυτή.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης καπνού κατά 47.76% ενώ το 6.47% των νεοσυλλέκτων διέκοψε το κάπνισμα. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντικό αποτέλεσμα έναρξης καπνίσματος κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης. Το προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος των στρατιωτών και ο ελεύθερος χρόνος που υπήρχε στο κέντρο εκπαίδευσης συσχετίστηκαν κυρίως με την αύξηση του καπνίσματος. Άλλοι παράγοντες όπως το νέο στρατιωτικό περιβάλλον, η απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα, η συνύπαρξη με μεγάλος πλήθος ανθρώπων ,το διαφορετικό καθημερινό πρόγραμμα και τα νέα υπηρεσιακά καθήκοντα επηρέασαν μεν αλλά λιγότερο τις καπνιστικές συνήθειες των νεοσυλλέκτων.
Συμπεράσματα: Οι καπνιστές νεοσύλλεκτοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο αύξησης του αριθμού των τσιγάρων που καπνίσουν ημερησίως κατά τη διάρκεια της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ωφέλεια του προσωπικού των και της κοινωνίας γενικότερα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεοσύλλεκτοι, Καπνός, Στρατιωτικός, Στρατός, Κάπνισμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
75
Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και μεταβολή στις συνήθειες χρήσης καπνού μετά την ένταξη στον στρατιωτικό βίο..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο