Η οικονομική κρίση ως παράγοντας μεταβολής του προφίλ των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867620 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαλαμούρα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ιακωβίδου Νικολέτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οικονομική κρίση ως παράγοντας μεταβολής του προφίλ των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οικονομική κρίση ως παράγοντας μεταβολής του προφίλ των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Περίληψη:
Εισαγωγή : Η οικονομική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς. Το ποσοστό των ασθενών που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χωρίς ασφάλιση αυξάνεται. Επιπλέον ένα υψηλότερο ποσοστό των ασθενών αδυνατούν να πληρώσουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ελάχιστοι ασθενείς είναι αυτοί που αναζητούν ενδονοσοκομειακές και κατ’ επιλογήν υπηρεσίες εγείροντας ανησυχίες ότι αναβάλλουν την παρεχόμενη φροντίδα που χρειάζονται.
Σκοπός: Να περιγράφει και να συγκριθεί αν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή στο προφίλ των ασθενών που επισκέπτονται το Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας τα τελευταία 5 έτη σε σχέση με τους ασθενείς που προσερχόταν στο ΤΕΠ πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Υλικό και μέθοδος: Η προτεινόμενη μελέτη είναι μια αναδρομική μελέτη ποιοτικού τύπου. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση καταγεγραμμένων πληροφοριών από τα αρχεία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2009 και από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2015.
Αποτελέσματα: Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αναλογία ανδρών-γυναικών πριν και κατά διάρκεια της κρίσης (p=0.475). Παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών των ασθενών με ηλικία άνω των 61 (από 35,7% σε 40,0%) και μείωση των ποσοστών των ασθενών με ηλικία 41-60 (από 29,1% σε 25,4%), (p=0.030). Το ποσοστό των ασφαλισμένων μειώθηκε σημαντικά μετά την εκδήλωση της κρίσης (από 91,1% σε 78,8%) και αυξήθηκε ανάλογα το ποσοστό των ανασφαλίστων (από 2,4% σε 16,7%) αλλά και των προνοιακών (από 2,1% σε 3,5%), (p=0,000). Το ποσοστό των ασθενών που προσέρχονταν άμεσα στα ΤΕΠ μειώθηκε περίπου στο μισό μετά την εκδήλωση της κρίσης (από 38,0% σε 17,9%), (p=0.000) Σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών που προσέρχονταν στα ΤΕΠ ενώ είχαν ήδη καταλήξει (από 0,4% σε 3,3%). Μειώθηκε το ποσοστό των ασθενών με τόπο διαμονής την Αθήνα ή άλλες πόλεις, (p=0.000). Επίσης σημειώθηκε διπλασιασμός των ψυχιατρικών περιστατικών μετά την εκδήλωση της κρίσης (από 1,7% σε 3,8%).
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πρόσθετα εμπόδια για την υγειονομική περίθαλψη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οικονομική κρίση, ΤΕΠ, Επίπεδα υγείας πληθυσμού, Περίθαλψη, Πρόσβαση υπηρεσιών υγείας, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
219
Αριθμός σελίδων:
94
ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ Διπλωματική ΑΜ 20150157.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο