Μετεγχειρητική αναλγησία σε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Υπαραχνοειδής αναισθησία με ή χωρίς αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867627 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστοδουλοπούλου Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσαρουχά Αθανασία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μελεμενή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετεγχειρητική αναλγησία σε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Υπαραχνοειδής αναισθησία με ή χωρίς αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετεγχειρητική αναλγησία σε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Υπαραχνοειδής αναισθησία με ή χωρίς αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας.
Περίληψη:
Εισαγωγή : Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη περιοχική τεχνική στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου είναι η υπαραχνοειδής αναισθησία η οποία μπορεί να συμπληρωθεί και από τον αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας.
Σκοπός : Να αξιολογηθεί αν η υπαραχνοειδής αναισθησία με ή χωρίς αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας προσφέρει ικανοποιητικότερη μετεγχειρητική αναλγησία σε σχέση με την υπαραχνοειδή αναισθησία μόνη της.
Υλικό και μέθοδος : Οι ασθενείς που εισήχθησαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (Α, Β). Στην πρώτη ομάδα (ομάδα Α) οι ασθενείς έλαβαν περιοχική αναισθησία με ροπιβακαΐνη 0,75% σε δόση 15-20mg ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά αλλά και την κρίση του κάθε αναισθησιολόγου. Στη δεύτερη ομάδα (ομάδα Β) οι ασθενείς έλαβαν υπαραχνοειδή αναισθησία όπως και στην πρώτη ομάδα αλλά επιπλέον μετά το τέλος του χειρουργείου έλαβαν και αποκλεισμό της λαγόνιας περιτονίας με 30ml ροπιβακαΐνη 0,5%.
Αποτελέσματα: Για τον κύριο όγκο των ασθενών και στις δύο περιπτώσεις αναισθησίας, ο χρόνος εκτέλεσης ραχιαίας κυμαίνεται στα 20 με 25 λεπτά και δεν εμφανίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές (p=0.421). Δεν εμφανίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τεχνικές αναισθησίας (p=0.091) όσον αφορά το χρόνο αποδρομής. Ο πόνος πριν την επέμβαση είναι μέγιστος για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών και των δύο ομάδων (p=0.917). Στατιστικά σημαντική διαφορά βρέθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών (p=0.048) όσον αφορά την ποιότητα της θέσης. Η πλειονότητα των ασθενών και στις δύο τεχνικές αναισθησίας δεν παρουσίασαν διεγχειρητικές επιπλοκές και δεν εντοπίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές (p=0.113). Παρομοίως, η πλειονότητα των ασθενών και στις δύο τεχνικές αναισθησίας δεν παρουσίασαν μετεγχειρητικές επιπλοκές και δεν εντοπίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές (p=0.436). Στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν στο χρόνο λήψης αναλγητικού μετεγχειρητικά (p=0.021). Το 22,4% των ασθενών της ομάδας Α δεν έλαβε αναλγητικό μετεγχειρητικά ενώ το 47,1% της ομάδας Β έλαβε αναλγητικό για περισσότερες από δυο ημέρες.
Συμπεράσματα: Ο αποκλεισμός του διαμερίσματος της λαγόνιας περιτονίας θα πρέπει να θεωρείται ως μια προτιμώμενη αναλγητική προσέγγιση για τις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου καθώς τεκμηριώνεται από σημαντική μείωση του πόνου μετεγχειρητικά και από μειωμένη κατανάλωση οπιοειδών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπαραχνοειδής αναισθησία, Αποκλεισμός διαμερίσματος λαγόνιας περιτονίας, Πόνος, Αναλγησία, Ολική αρθροπλαστική ισχίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
129
Αριθμός σελίδων:
79
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ Διπλωματική ΑΜ 20150164.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο