Θρόμβωση και καρκίνος παχέος εντέρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867673 347 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ευαγγέλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαλσάμη Σερένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πολίτου Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κριεμπάρδης Αναστάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Τομέας Ιατρικών Εργαστηρίων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θρόμβωση και καρκίνος παχέος εντέρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θρόμβωση και καρκίνος παχέος εντέρου
Περίληψη:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον αναπτυγμένο κόσμο (τρίτη στους άντρες και δεύτερη στις γυναίκες). Τα μικροσωματίδια είναι μεμβρανικά κυστίδια παραγόμενα από πολλά είδη κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών, κατά την απόπτωση ή την ενεργοποίησή τους. Ο ρόλος των μικροσωματιδίων στους ασθενείς με καρκίνο είναι πολλαπλός, με κύριο την διακυτταρική επικοινωνία και τις προθρομβωτικές τους ιδιότητες.
Σκοπός της μελέτης ήταν η μέτρηση και ταυτοποίηση μικροσωματιδίων σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και η συσχέτισή τους με κλινικοεργαστηριακούς δείκτες της νόσου. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν δείγματα αίματος από 96 ασθενείς και από 14 εθελοντές (ομάδα ελέγχου- controls). Τα μικροσωματίδια μετρήθηκαν με την μέθοδο της κυτταρομετρίας ροής. Βρέθηκε ότι τα μικροσωματίδια ήταν αυξημένα στους ασθενείς σε σχέση με την ομάδα ελέγχου για όλες τις παραμέτρους που μετρήθηκαν (συνολικός αριθμός, προθρομβωτικά ( με έκφραση ιστικού παράγοντα) , ενδοθηλιακής προέλευσης, καρκινικά, ενδοθηλιακής προέλευσης με έκφραση ιστικού παράγοντα, καρκινικά με έκφραση ιστικού παράγοντα) με p=0,0012, p=0,001, p=0,0007, p=0,0000005, p=0,0006, p=0,0000005 αντίστοιχα. Μεταξύ των ασθενών δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές για τα μικροσωματίδια στις περισσότερες επιμέρους παραμέτρους [κάπνισμα, φύλο, εντόπιση (δεξιό κόλον - ορθό) ( αριστερό κόλον - ορθό) (δεξιό- αριστερό κόλον), βαθμό διαφοροποίησης (median- low ), (high - low), ανάπτυξη όγκου (T1-T2 με T3-T4) και λεμφαδενική διήθηση]. Μεταξύ όμως των ασθενών με high και median βαθμό διαφοροποίησης, τα μικροσωματίδια ήταν αυξημένα στους ασθενείς με median βαθμό διαφοροποίησης (συνολικά p=0,015, προθρομβωτικά p=0,015, ενδοθηλιακά p=0,011, ενδοθηλιακά με έκφραση ιστικού παράγοντα p=0,001).
Φαίνεται δηλαδή ότι τα μικροσωματίδια είναι αυξημένα σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η μέτρηση των μικροκυστιδίων με την διενέργεια περαιτέρω μελετών θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης στον καρκίνο παχέος συμβάλλοντας στην διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρόμβωση, Καρκίνος παχέος εντέρου, Μικροσωματίδια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
151
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ.pdf
1013 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.