Κυτταρογενετική, Μοριακή και Επιγενετική διερεύνηση της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2867729 194 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κακοσαίου Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Βασιλική Παππά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Δημητριάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Μανωλά, Ερευνήτρια ‘Α, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Νόρα-Αθηνά Βύνιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φωτεινή Κοντοπίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Τσιριγώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κυτταρογενετική, Μοριακή και Επιγενετική διερεύνηση της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κυτταρογενετική, Μοριακή και Επιγενετική διερεύνηση της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες η έρευνα της ΟΜΛ εστιάζεται στις γενετικές και επιγενεντικές αλλαγές, οι οποίες φαίνεται να εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου. Αυτές οι μοριακές αλλοιώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση στη θεραπεία και την ολική επιβίωση, αλλά και να χρησιμεύσουν ως προγνωστικοί παράγοντες ή θεραπευτικοί στόχοι για νέες στοχευόμενες θεραπείες.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι:
• Η ταυτοποίηση των μεταλλάξεων του γονιδίου ASXL1, η διερεύνηση της συμβολής τους στην ανάπτυξη ΟΜΛ και η συσχέτισή τους με τα κυτταρογενετικά, δημογραφικά (φύλο και ηλικία διάγνωσης) και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών.
• Η ταυτοποίηση της μεθυλίωσης του γονιδίου RAD21 στην δημιουργία ΟΜΛ και των ειδικών χρωμοσωμικών αλλοιώσεών της. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται η μεθυλίωση του υποκινητή του γονιδίου RAD21 σε ασθενείς με ΟΜΛ ως πιθανό μηχανισμό αποσιώπησης της γονιδιακής έκφρασης του RAD21 ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ΟΜΛ. Η παρουσία μεθυλιωμένου ή μη υποκινητή του RAD21 σχετίζεται, επίσης, με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών και με τις ειδικές χρωμοσωμικές τους αλλοιώσεις.
Στα πλαίσια εκπόνησης της παρούσας διδακτορικής διατριβής παρελήφθησαν δείγματα μυελού των οστών 360 ενήλικων ασθενών με πρωτοπαθή ή/και δευτεροπαθή ΟΜΛ προερχόμενα από τα όλα τα νοσοκομεία της χώρας και δείγματα μυελού των οστών 10 υγιών μη-συγγενικών ατόμων ελληνικής καταγωγής αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.
Η ανίχνευση των μεταλλάξεων στο εξόνιο 12 του γονιδίου ASXL1πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο αλληλούχισης κατά Sanger. Η μελέτη της μεθυλίωσης του υποκινητή του γονιδίου RAD21 πραγματοποιήθηκε με το kit Epitech methyl II restriction της Qiagen. Η ανάλυση έγινε σε ασθενείς με πρωτοπαθή και δευτεροπαθή ΟΜΛ. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 60 δείγματα μυελού των οστών ενήλικων ασθενών με ΟΜΛ, εκ των οποίων 42 είχαν πρωτοπαθή ΟΜΛ και 18 δευτεροπαθή ΟΜΛ.
Τα αποτελέσματα της παρούσας διδακτορικής διατριβής αναδεικνύουν τη συμβολή των γονιδίων ASXL1 και RAD21 στην παθογένεση της ΟΜΛ και στην εμφάνιση συγκεκριμένων χρωμοσωμικών αλλοιώσεών της. Τα αποτελέσματα της παρούσας διατριβής, αναμένεται να συμβάλλουν στην κατανόηση των μηχανισμών λευχαιμογένεσης στην ΟΜΛ καθώς και στη σχεδίαση κατάλληλων εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανάλογα με τις επίκτητες γενετικές και επιγενετικές αλλοιώσεις των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία λευχαιμία, Επιγενετική, Κυτταρογενετική, Μοριακή διερεύνηση, ASXL1
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
192
Αριθμός σελίδων:
149
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΚΑΚΟΣΑΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο