The effect of hyoscine butylbromide on active phase of labor progress: Systematic review and metanalysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867829 287 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστοφίδης Πλαστήρας-Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάχος Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μαστοράκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The effect of hyoscine butylbromide on active phase of labor progress: Systematic review and metanalysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της βουτυλοσκοπολαμινης στην ενεργή φάση του πρώτου σταδίου του τοκετού: Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετανάλυση
Περίληψη:
Σκοπός: Η μελέτη της αποτελεσματικότητας της χορήγησης βουτυλοσκοπολαμίνης (ΗΒΒ) σε μονήρεις τελειόμηνες κυήσεις με κεφαλική προβολή σε ενεργή φάση του πρώτου σταδίου του τοκετού για μείωση της διάρκειας της καθώς και η μελέτη της επίδρασης που έχει το φάρμακο στο δεύτερο στάδιο του τοκετού, τη συνολική διάρκεια του τοκετού, τη συνολική διάρκεια πρώτου και δευτέρου σταδίου καθώς και στο ρυθμό διαστολής του τραχήλου κατά τον τοκετό.
Μέθοδος: Η παρούσα μελέτη είναι συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που συγκρίνουν τη χορήγηση του φαρμάκου με ομάδες ελέγχου που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία σε τελειόμηνες μονήρεις κυήσεις με κεφαλική προβολή κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης του πρώτου σταδίου του τοκετού. Ψηφιακές βιβλιοθήκες, αναρτημένες ανακοινώσεις σε συνέδρια καθώς και η βιβλιογραφία των διαθέσιμων άρθρων εξετάστηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 προς εξεύρεση μελετών που ικανοποιούσαν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν. Αφού προηγήθηκε κριτική ανάγνωση των μελετών προς εκτίμηση των πιθανών συστηματικών σφαλμάτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των διαθέσιμων δεδομένων και υπολογίστηκε η διαφορά των μέσων όρων (Mean Difference) με τα συνοδά διαστήματα εμπιστοσύνης 95% μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού, τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου, τη συνολική διάρκεια τοκετού, τη διάρκεια του πρώτου και δευτέρου σταδίου αθροιστικά και το ρυθμό διαστολής του τραχήλου κατά τον τοκετό.
Αποτελέσματα: Δεκαεπτά μελέτες που αφορούσαν 2761 ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση. Η μετανάλυση που προέκυψε για αυτά τα δεδομένα απέδειξε πως η χορήγηση βουτυλοσκοπολαμίνης κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης του πρώτου σταδίου τοκετού μειώνει σημαντικά τη διάρκειά του (MD -61.46 minutes, 95% CI -85.83, -37.1, p<0.001, I2=95%), όπως και τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου (MD -2.49 minutes, 95%CI -3.99 to -0.98, p=0.001, I2=76%), τη συνολική διάρκεια τοκετού (MD -96.45 minutes, 95%CI -192.14 to -0.77, p=0.05, I2=93%), τη διάρκεια πρώτου και δευτέρου σταδίου αθροιστικά (MD -57.11 minutes, 95%CI -94.99 to -19.22, p=0.003, I2=73%) καθώς αυξάνει και το ρυθμό διαστολής του τραχήλου κατά τον τοκετό (MD 0.57 cm/hour, 95%CI 0.15 to 1.00, p=0.008, 2=89%). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιπλοκές από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Σύνοψη: Η χορήγηση βουτυλοσκοπολαμίνης κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης του πρώτου σταδίου του τοκετού σε γυναίκες με τελειόμηνη μονήρη κύηση σε κεφαλική προβολή φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την μείωση της διάρκειας του πρώτου στάδιου και ασφαλής τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετανάλυση, Τοκετός, Βουτυλοσκοπολαμίνη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
68
The effect of hyoscine butylbromide on active phase of labor progress_PPChristofidis.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο