Αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε εγκύους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867842 248 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τζιανοπούλου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κουσκούνη Ευαγγελία, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε εγκύους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε εγκύους
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στους ενήλικες. Ωστόσο, η καρδιοαναπνευστική ανακοπή στις έγκυες γυναίκες μπορεί να μην είναι συχνό ιατρικό συμβάν, αλλά είναι επείγον και χρήζει κατάλληλης αντιμετώπισης. Τα καλύτερα αποτελέσματα, τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο μπορούν να επιτευχθούν με την επιτυχή ανάνηψη της μητέρας και επειδή η επιβίωση του εμβρύου συνήθως εξαρτάται από την επιβίωση της μητέρας, οι αρχικές προσπάθειες αναζωογόνησης θα πρέπει να επικεντρώνονται στην έγκυο γυναίκα.
Σκοπός: Η αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού στην ΚΑΑ σε εγκύους και η διερεύνηση της σχέσης του με δημογραφικούς και άλλους παράγοντες.
Υλικό και Μέθοδος: Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο περιελάμβανε 47 ερωτήσεις. Το δείγμα αποτελείται από 140 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού 11 νοσοκομείων.
Αποτελέσματα: Πραγματοποιήθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων και τις απαντήσεις που έδωσαν εκφράζοντας την άποψη τους για τις γνώσεις τους αλλά και για την εκπαίδευση και την ενημέρωση για την ΚΑΑ και το ποσοστό των σωστών απαντήσεων. Μέσω αυτών των συσχετίσεων βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις ανάμεσα στο ποσοστό των σωστών απαντήσεων και τα παρακάτω χαρακτηριστικά: παρακολούθηση σεμιναρίου στην Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (p=0,011), αν έχουν εφαρμόσει ΚΑΑ σε πραγματικές συνθήκες (p=0,049), αν πιστεύουν ότι έχουν τις γνώσεις να εφαρμόσουν ΚΑΑ σε μια έγκυο ασθενή (p=0,035), αν θα έπαιρναν την ευθύνη να πραγματοποιήσουν ΚΑΑ σε μια έγκυο ασθενή (p=0,031), αν πιστεύουν ότι είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση για την ΚΑΑ σε έγκυες ασθενείς (p=0,028) και αν πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα σχετικά με την ΚΑΑ σε εγκυμονούσες (p=0,003).

Συμπεράσματα: Συμπερασματικά η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την αδυναμία του νοσηλευτικού προσωπικού να κατέχουν τις γνώσεις όσο αφορά την ΚΑΑ σε εγκύους, αλλά και της Βασικής-ΚΑΑ. Το οποίο οφείλεται τόσο στην ελλιπή ατομική ευθύνη του ίδιου του προσωπικού για ενημέρωση και μάθηση, όσο και στην αδυναμία των νοσοκομείων να δημιουργήσουν προγράμματα συνεχόμενης κατάρτισης του νοσηλευτικού προσωπικού στην ΚΑΑ. Είναι σημαντικό το νοσηλευτικό προσωπικό να κατέχει γνώσεις για την πραγματοποίηση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν μέσω ειδικών σεμιναρίων στα οποία συνδυάζονται το θεωρητικό υπόβαθρο με την πρακτική άσκηση.
Λέξεις κλειδιά: Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, Νοσηλευτικό προσωπικό, ΚΑΑ σε έγκυες, Καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε έγκυες, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Emergency nursing, Nursing education
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, Νοσηλευτικό προσωπικό, Έγκυες, Καρδιοαναπνευστική ανακοπή, Εγκυμοσύνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
159
Αριθμός σελίδων:
125
Tzianopoulou Evangelia Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο