Διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες ανευρύσματος ανιούσης αορτής σε ασθενείς με δίπτυχη και τρίπτυχη αορτική βαλβίδα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2867886 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ντεβέγιας Ρεζάρ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Περρέα Δέσποινα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγουράς Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ηλιόπουλος Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικητέας Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιγάλα Φραντζέσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φίλης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Μ. Λάζαρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες ανευρύσματος ανιούσης αορτής σε ασθενείς με δίπτυχη και τρίπτυχη αορτική βαλβίδα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες ανευρύσματος ανιούσης αορτής σε ασθενείς με δίπτυχη και τρίπτυχη αορτική βαλβίδα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Προηγούμενες μελέτες δεν έχουν εξετάσει τη συμμετοχή του έσω, μέσου και έξω χιτώνα στην παροχή μηχανικής αντοχής στο τοίχωμα των ανευρυσμάτων ανιούσας θωρακικής αορτής σε σύγκριση με τις μη-ανευρυσματικές αορτές. Στην παρούσα διατριβή γίνεται σύγκριση των μηχανικών ιδιοτήτων του συνολικού τοιχώματος και των χιτώνων του μεταξύ των ανευρυσμάτων ανιούσας θωρακικής αορτής και των μη-ανευρυσματικών αορτών, με σαφή εξέταση των επιπτώσεων της μορφολογίας της αορτικής βαλβίδας, ήτοι της δίπτυχης έναντι της τρίπτυχης αορτικής βαλβίδας, και του τεταρτημορίου της αορτής.
Μέθοδοι: Ολόκληρο το ανεύρυσμα ανιούσας θωρακικής αορτής λαμβανόταν από ασθενείς που υποβάλλονταν σε επιλεκτική αντικατάστασή του με μόσχευμα, ενώ η μη-ανευρυσματική αορτή λαμβανόταν κατά τη νεκροψία από άτομα ίδιας ηλικίας. Τα δείγματα κόβονταν σε ένα ζευγάρι λωρίδων ιστού με περιφερειακό (κάθετα στη ροή του αίματος) και επιμήκη προσανατολισμό (παράλληλα στη ροή του αίματος) ανά τεταρτημόριο για το συνολικό τοίχωμα και τους τρεις χιτώνες του (που διαχωρίζονταν με χρήση ανατομικών εργαλείων), γεγονός που επέτρεπε την εξέταση του αορτικού τοιχώματος ως σύνθετη (ανομομοιογενή) δομή αποτελούμενη από πολλούς χιτώνες. Ο αορτικός ιστός (τόσο το συνολικό τοίχωμα όσο και οι διαχωρισμένοι χιτώνες του) υποβλήθηκε στο πείραμα του μονοαξονικού εφελκυσμού για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων αστοχίας και σε ιστολογική εξέταση για την ποσοτικοποίηση της περιεκτικότητας σε ελαστίνη και κολλαγόνο, καθώς επίσης και για την επιβεβαίωση της ακρίβειας του διαχωρισμού των χιτώνων.
Αποτελέσματα: Σε σύγκριση με τις μη-ανευρυσματικές αορτές, η περιεκτικότητα σε ελαστίνη ήταν μειωμένη στον έσω και μέσο χιτώνα και στο συνολικό τοίχωμα των ανευρυσμάτων ανιούσας θωρακικής αορτής από ασθενείς με δίπτυχη και τρίπτυχη αορτική βαλβίδα. Η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο του μέσου χιτώνα ήταν μειωμένη στα ανευρύσματα ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με τρίπτυχη αορτική βαλβίδα, ενώ στον έσω και έξω χιτώνα ήταν αυξημένη και στο συνολικό τοίχωμα παρέμενε αμετάβλητη. Δεν διαπιστώθηκαν μεταβολές στην περιεκτικότητα σε κολλαγόνο μεταξύ των ανευρυσμάτων ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με δίπτυχη αορτική βαλβίδα και των μη-ανευρυσματικών αορτών. Η παραμόρφωση αστοχίας (δηλαδή η εκτασιμότητα) του συνολικού τοιχώματος και των χιτώνων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις μη-ανευρυσματικές αορτές και στα ανευρύσματα ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με δίπτυχη αορτική βαλβίδα απ’ ό,τι στα ανευρύσματα ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με τρίπτυχη αορτική βαλβίδα, εύρημα που δεν επεξηγείται από τις μεταβολές στα ποσοστά ελαστίνης και κολλαγόνου που μετρήθηκαν. Η τάση αστοχίας (δηλαδή η αντοχή) του συνολικού τοιχώματος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα ανευρύσματα ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με δίπτυχη αορτική βαλβίδα έναντι των ανευρυσμάτων ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με τρίπτυχη αορτική βαλβίδα, σε αναλογία με την τάση αστοχίας του μέσου χιτώνα. Η τάση και η παραμόρφωση αστοχίας σχετίζονταν αντιστρόφως με τη ηλικία στις περισσότερες ομάδες ατόμων, στους περισσότερους χιτώνες καθώς και στο συνολικό τοίχωμα, ενώ η παραμόρφωση αστοχίας σχετιζόταν ευθέως με την παραμένουσα παραμόρφωση (δηλαδή τους δομικούς δεσμούς μεταξύ των χιτώνων).
Συμπεράσματα: Δεν βρέθηκε μηχανική ευπάθεια στα ανευρύσματα ανιούσας θωρακικής αορτής ασθενών με δίπτυχη αορτική βαλβίδα, επιβεβαιώνοντας τις τρέχουσες συντηρητικές κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στη διαχείριση της δίπτυχης αορτοπάθειας. Ωστόσο, βρέθηκε εξασθένηση και αυξημένη ευαισθησία σε ασθενείς με βαλβιδική ανεπάρκεια, ανεύρυσμα αορτικής ρίζας, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία. Επιπροσθέτως, η γήρανση οδήγησε σε αυξημένη ευαισθησία του τοιχώματος στην έναρξη του αορτικού διαχωρισμού ή και σε πλήρη ρήξη του σε αμφότερες τις κατηγορίες ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεύρυσμα, Μηχανικές ιδιότητες, Δίπτυχη αορτική βαλβίδα, Τρίπτυχη αορτική βαλβίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
119