Εμβυθιστικές κινηματογραφικές εμπειρίες τεκμηρίωσης και αφηγήσεις σε εικονικά περιβάλλοντα (VR Documentaries)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2872882 279 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ζώτου Ασπασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Χαρίτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμβυθιστικές κινηματογραφικές εμπειρίες τεκμηρίωσης και αφηγήσεις σε εικονικά περιβάλλοντα (VR Documentaries)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμβυθιστικές κινηματογραφικές εμπειρίες τεκμηρίωσης και αφηγήσεις σε εικονικά περιβάλλοντα (VR Documentaries)
Περίληψη:
Κίνητρο για την επιλογή και ανάπτυξη της παρούσας μελέτης είναι η αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στον χώρο του κινηματογράφου και δη, στις ταινίες τεκμηρίωσης.
Αντικείμενο της εν λόγω έρευνας είναι τα εμβυθιστικά ντοκιμαντέρ και δη τα 360°. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση της ενδεχόμενης επίδρασης των εμβυθιστικών ντοκιμαντέρ και δη, της αίσθησης της παρουσίας του χρήστη στην δημιουργία της ενσυναίσθησης για ένα άλλο πρόσωπο, απεικονιζόμενο στην εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας. Δευτερευόντως, η εν λόγω έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένα εμβυθιστικό ντοκιμαντέρ, προκειμένου να προκαλέσει υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης. Δυο ξεχωριστές ομάδες των 15 ατόμων παρακολούθησαν δυο διαφορετικά ντοκιμαντέρ, με θέμα το προσφυγικό ζήτημα και κεντρικούς χαρακτήρες, τα παιδιά.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σημαντική επίδραση των εμβυθιστικών ντοκιμαντέρ 360° στη δημιουργία της αίσθησης παρουσίας αλλά και του συναισθηματικού αντίκτυπου των θεατών, παρά την περιορισμένη αλληλεπίδραση του χρήστη με το εικονικό περιβάλλον των 360° βίντεο. Η αίσθηση παρουσίας που δημιουργούν τα εμβυθιστικά ντοκιμαντέρ, επηρεάζει αντίστοιχα και την ενσυναίσθηση των θεατών. Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επενδύσει στις συνιστώσες που συνθέτουν τον παράγοντα του ρεαλισμού και στην αφηγηματική δομή, προκαλούν υψηλότερο βαθμό συνολικής ενσυναίσθησης, Εντούτοις, παρατηρήθηκε ότι τα εμβυθιστικά ντοκιμαντέρ είναι πιο εύκολο να επηρεάσουν τη γνωστική ενσυναίσθηση, παρά τη συναισθηματική ενσυναίσθηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εικονικό περιβάλλον, εμβυθιστικά ντοκιμαντέρ, βίντεο 360°, ενσυναίσθηση, παρουσία, εμβύθιση, θεατές, αφήγηση και ρεαλισμός.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
6
Αριθμός σελίδων:
100
Διπλωματική εργασία A_Ζώτου teliko.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο