Αντιμικροβιακή Χημειοπροφύλαξη στο Διαβητικό Οδοντιατρικό Ασθενή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875260 297 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Συκαρά Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τόσιος Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οδοντιατρική, ΕΚΠΑ
Καρούσης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οδοντιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιμικροβιακή Χημειοπροφύλαξη στο Διαβητικό Οδοντιατρικό Ασθενή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιμικροβιακή Χημειοπροφύλαξη στο Διαβητικό Οδοντιατρικό Ασθενή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης με κύρια έκφρασή της την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Oι ασθενείς με ΣΔ αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών για τον οδοντίατρο, λόγω της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων επούλωσης και λοιμώξεων μετά από την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων στη στοματική κοιλότητα. Σαν αποτέλεσμα, πολλές μελέτες προτείνουν τη χορήγηση Αντιμικροβιακής Χημειοπροφύλαξης ή Αντιβιοτικής Προφύλαξης (ΑΠ) ως κατάλληλο προληπτικό μέτρο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας εμφάνισης διαταραχών επούλωσης και μετεγχειρητικών λοιμώξεων στον ασθενή με ΣΔ μετά από επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα, καθώς και της αναγκαιότητας χορήγησης ΑΠ ως προληπτικό μέτρο
Υλικά-Μέθοδος: Για την αναζήτηση άρθρων χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων PubMed®, Scopus® και Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL). Όλα τα άρθρα προσδιορίστηκαν και ταξινομήθηκαν αρχικά με βάση τον τίτλο και μετέπειτα με βάση την περίληψή τους. Για το επόμενο επίπεδο διαβάστηκε το πλήρες επιστημονικό έντυπο. Οι διαθέσιμες μελέτες ταξινομήθηκαν και αναλύθηκαν στη συνέχεια με βάση την αποδεικτική τους αξία σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες : συστηματικές ανασκοπήσεις, δημοσιεύσεις επαγγελματικών εταιρειών και επίσημες συστάσεις, μελέτες κοορτής, συγχρονική μελέτες, μελέτες με ομάδα ελέγχου, σειρές- αναφορές περιπτώσεων καθώς και βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και γνώμες ειδικών.Οι μελέτες που αποτελούν δημοσιεύσεις επαγγελματικών εταιρειών, σειρές και αναφορές περιπτώσεων καθώς και βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και γνώμες ειδικών χρησιμοποιήθηκαν για να γεφυρώσουν τα κενά,που προέκυψαν από τον ανεπαρκή αριθμό κλινικών μελετών.
Αποτελέσματα: H συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας οδήγησε στην ανεύρεση 10.217 άρθρων. Μετά την αφαίρεση των διπλότυπων, παρέμειναν 6846 άρθρα και 208 περιλήψεις επιλέχθηκαν με βάση τον τίτλο των άρθρων. Από αυτά επιλέχθηκαν 83 άρθρα με βάση την περίληψη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάγνωση ολόκληρου του επιστημονικού κειμένου. Συνολικά, στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 54 άρθρα, από τα οποία 2 ήταν συστηματικές ανασκοπήσεις,8 δημοσιεύσεις επαγγελματικών εταιρειών και επίσημες συστάσεις, 3 μελέτες κοορτών, 1 μελέτες με ομάδα ελέγχου, 1 συγχρονική μελέτη, 1 σειρά περιπτώσεων, 8 αναφορές περιπτώσεων και 30 βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις-γνώμες ειδικών.
Συμπεράσματα: Στη βιβλιογραφία υπάρχει μεγάλο εύρος συστάσεων και ασάφεια σε σχέση με την ανάγκη χορήγησης ΑΠ πριν από χειρουργικές οδοντιατρικές πράξεις σε ασθενείς με ΣΔ, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης ΑΠ ως προληπτικό μέτρο. Οι κλινικές μελέτες ήταν ετερογενείς και ο αριθμός τους κρίθηκε ανεπαρκής για την ποιοτική σύνθεση των μελετών και τη διενέργεια μετα-ανάλυσης, ενώ έγινε εμφανής η ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών. Οι περισσότερες από τις ήδη υπάρχουσες συστάσεις καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες των εταιρειών που βρέθηκαν συμφωνούν στην ανάγκη χορήγησης ΑΠ σε περιπτώσεις ασθενών με κακή ρύθμιση. Απειλητικές και δυνητικά σοβαρές για τη ζωή λοιμώξεις επί εδάφους ΣΔ έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία μετά από εξαγωγή δοντιού σε περιπτώσεις αρρύθμιστων ασθενών. H χορήγηση ΑΠ πριν από την χειρουργική τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων σε άτομα με ΣΔ πιθανόν να βελτιώνει τα ποσοστά της επιβίωσης τους. Οι ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο ΣΔ φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα επούλωσης και επιλοίμωξης του τραύματος σε σχέση με τoυς ασθενείς σε αγωγή με υπογλυκαιμικά δισκία, γι΄ αυτό προτείνεται πιο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος για την πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων χωρίς την χορήγηση ΑΠ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιμικροβιακή Χημειοπροφύλαξη, Διαβήτης, Κατευθυντήριες Οδηγίες, Οδοντιατρικές Πράξεις, Πρόληψη, Χειρουργική Στόματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
181
Αριθμός σελίδων:
119
Διπλωματική doc .pdf (953 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο