Καλοήθης ίλιγγος θέσης - του οπίσθιου καθέτου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875301 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ρίζος Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος, καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ.
Παύλος Μαραγκουδάκης, αναπλ. καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ.
Αλέξανδρος Δελίδης, Λέκτορας, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καλοήθης ίλιγγος θέσης - του οπίσθιου καθέτου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καλοήθης ίλιγγος θέσης - του οπίσθιου καθέτου.
Περίληψη:
Ο ΚΠΙΘ είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του περιφερικού αιθουσαίου συστήματος, η συχνότερη πιθανόν, η οποία μπορεί να αποδειχθεί εξουθενωτική για το άτομο καθ ότι τρομοκρατεί τον πάσχοντα με τη σφοδρότητα του συμπτώματος και τον βάζει σοβαρά σε σκέψεις για καταστροφική υποκείμενη πάθηση, οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος μέσω των χαμένων εργατικών ωρών και της αναστολής της οδήγησης, ενώ ο φόβος οδηγεί σε ψυχική έκπτωση και απομόνωση. Όλη η προσπάθεια κατανόησης της διαταραχής στοχεύει στο να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής της εξ αρχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και να μειωθούν και οι υποτροπές που είναι πολύ συχνές.
Πρόκειται για μελέτη συστηματικής ανασκόπησης χωρίς μεταανάλυση και αναζήτηση σε έκταση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Έγινε περιορισμένη χρήση στατικών συγγραμμάτων όπως βιβλία, και αυτό μόνο για τμήμα της ανατομίας και φυσιολογίας. Η έρευνα κυρίως έγινε στις εξής βάσεις δεδομένων: Pubmed-Medline, Cochrane Library, Google scholar, Scopus, DAI (Dissertation Abstracts International), Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (National Documentation Centre).
Η υποψία για έντονη εποχικότητα της διαταραχής, έτσι όπως ένας κλινικός την αντιλαμβάνεται στα πλαίσια επαφής του με τον ΚΠΙΘ, φαίνεται ότι αποδεικνύεται μέσα από μελέτες, εμφανίζει πολυπαραγοντική εξάρτηση προεξάρχουσας της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό του πληθυσμού, της ατμοσφαιρικής πίεσης, της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως σωματιδίων), ενώ σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες αναδεικνύονται η απασβέστωση του οργανισμού οστεοπενία/οστεοπόρωση το ψυχικό στρες και τα δυσμενή συμβάντα στη ζωή του πάσχοντος τους 12 τελευταίους μήνες πριν την έναρξη του επεισοδίου, πιθανόν οι ιώσεις, ενώ το κάπνισμα φαίνεται να ασκεί προστατευτική δράση και όσον αφορά στην επίπτωση αλλά και στις υποτροπές. Στο βόρειο ημισφαίριο οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος είναι εκείνοι με τα περισσότερα επεισόδια.
Διαγνωστικά εκτός του ιστορικού, εφαρμόζεται ο χειρισμός Dix-Hallpike για τον οπίσθιο ημικύκλιο σωλήνα με την αναμονή για εμφάνιση του χαρακτηριστικού οριζοντιοκυκλικού νυσταγμού, με κάποιους συγγραφείς να μη το θεωρούν αναγκαίο, αρκούμενοι στο υποκειμενικό αίσθημα της περιστροφής.
Θεραπευτικά η βασική πρόταση περιλαμβάνει τους χειρισμούς ανάταξης ωτολίθων κατά Semont και κυρίως κατά Epley, ενώ προληπτικά των επεισοδίων και των υποτροπών φαίνεται ότι βοηθά η αναπλήρωση τυχόν ελλειμμάτων βιταμίνης D.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΚΠΙΘ, Ίλιγγος θέσης, Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας, Εποχιακή διακύμανση, Εποχικότητα, Κλιματική διακύμανση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
50
Καλοήθης ίλιγγος θέσης-του οπισθίου καθέτου.pdf (974 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο