Εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Οξύ Διαχωρισμό Ανιούσας Αορτής μετά τη χειρουργική θεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876210 296 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μανάβη Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Χρήστος Παππάς, Επιμελητής Α, ΠΓΝ Αττικόν
Μαρία Πολυκανδριώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Π.Α.Δ.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Οξύ Διαχωρισμό Ανιούσας Αορτής μετά τη χειρουργική θεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Οξύ Διαχωρισμό Ανιούσας Αορτής μετά τη χειρουργική θεραπεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο οξύς αορτικός διαχωρισμός είναι μία κλινική οντότητα που απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση. Η τρέχουσα βιβλιογραφία αποτελείται κυρίως από εκθέσεις μετεγχειριτικών αποτελεσμάτων. Η μακροπρόθεσμη έκβαση και η ποιότητα ζωής δεν έχουν εξεταστεί εκτενώς.
Σκοπός: Πρόκειται για μια μεμονωμένη κεντρική μελέτη για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για οξύ αορτικό διαχωρισμό ανιούσας αορτής.
Μέθοδοι: Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2009, 74 ασθενείς εισήχθησαν διαδοχικά στο νοσοκομείο μας για οξύ διαχωρισμό αορτής τύπου Α. Δεκαεπτά πέθαναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.Η μέση παρακολούθηση ήταν 108 ± 10 μήνες. Δώδεκα ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και 17 ασθενείς αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο SF-36, γι 'αυτό η ομάδα μελέτης αποτελείται από 28 ασθενείς. Το SF-36 ερωτηματολόγιο λήφθηκε αναδρομικά με τηλεφωνήματα, το πρώτο, το πέμπτο και το δέκατο μετεγχειρητικό έτος και οι συνοπτικές βαθμολογίες αναφορας είναι η σωματική (PCS) και η ψυχική (MCS).
Αποτελέσματα: Η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν 23%, η όψιμη θνητότητα ήταν 21,1% και η συνολική θνητότητα ήταν 39,2%. Σημαντικές διαφορές τόσο στη σωματική (PCS) όσο και τη ψυχική (MCS) βαθμολογία αναδείχθηκαν διαχρονικά μεταξύ των 28 ασθενών με μακροχρόνια επιβίωση(Τραπέζι). Τόσο το PCS όσο και το MCS κατά το 1ο, 5ο και 10ο έτος δεν διέφεραν σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό αλλά σε σύγκριση με άτομα που έπασχαν με μία ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις τόσο η PCS όσο και η MCS ήταν και οι δύο σημαντικά καλύτερες στα 5 έτη στους ασθενείς μας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (p = 0,0028 και p = 0,0259, αντίστοιχα).Ομοίως, στα 5 χρόνια η PCS σε αντίθεση με την MCS ήταν καλύτερη σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν τουλάχιστον μία νοσηλεία το τρέχον έτος(p =0,035 και p = 0,1, αντιστοίχως).
Συμπέρασμα: Η ποιότητα ζωής βελτιώνεται μετά το 1ο μετεγχειρητικό έτος και είναι συγκρίσιμη με τα υγειή άτομα. Παρά το ότι ο οξύς διαχωρισμός της αορτής είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο γεγονός ακόμα και με έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, τόσο η μακροχρόνια επιβίωση όσο και η ποιότητα ζωής είναι ευνοïκές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Διαχωρισμός Ανιούσης Αορτής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
56
Manavi Marina Master.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο