Φυσικοθεραπεία με κρουστικά κύματα σε επώδυνες παθήσεις ώμου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876242 355 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μανιάτης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γκιόκας Γεώργιος, Aναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μελεμενή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βεζάκης Αντώνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσικοθεραπεία με κρουστικά κύματα σε επώδυνες παθήσεις ώμου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσικοθεραπεία με κρουστικά κύματα σε επώδυνες παθήσεις ώμου
Περίληψη:
Οι καταθέσεις ασβεστίου στο τένοντα περιστροφικού μανικιού είναι μια κοινή διαταραχή του ώμου. Οι αποθέσεις ασβεστίου μπορεί να είναι υπό μορφή ασβεστολιθικής τενοντίτιδας ή δυστροφικής ασβεστοποίησης. Κλασικά, η κατάσταση επιδεινώνεται από το χρόνο και είναι κοινό να εμφανίζονται και άλλα σημάδια εκφυλιστικών αλλαγών.
Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να περιγραφεί η παθολογική κατάσταση της ρήξης τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς και να δώσει μια εμπεριστατωμένη περιγραφή του ESWT, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαφορές μεταξύ FSWT και RSWT, και να επανεξετάσει τη βιβλιογραφία σχετικά με αυτή τη μέθοδο θεραπείας. Ως εναλλακτική λύση, η ελάχιστα επεμβατική εξωσωματική θεραπεία με κρουστικό κύμα (ESWT) έχει θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τη θεραπεία της ασβεστολιθικής τενοντίτιδας στον ώμο, πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η επισκόπηση αποτελείται από μια περιγραφή των κυματολογικών χαρακτηριστικών, των μεθόδων δημιουργίας κρουσμάτων κύματος και των in vitro και κλινικών αποτελεσμάτων του ESWT, με την πραγματοποίηση μιας συστηματικής ανασκόπησης με μεθοδολογική αξιολόγηση της ποιότητας των επιπτώσεων του ESWT στην τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. Επιπλέον, σε αυτήν τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναλύονται οι ενδείξεις, ο μηχανισμός θεραπευτικής επίδρασης, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και οι επιπλοκές μετά την εφαρμογή του ESWT.
Το μεθοδολογικό υπόβαθρο της παρούσας εργασίας βασίζεται στην ποιοτική έρευνα. Για τη συλλογή της βιβλιογραφίας και τη βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικά βιβλία, πρωτότυπες μελέτες, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και περιλήψεις ερευνών στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε πλήρης πρόσβαση στο άρθρο. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις PubMed και Google Scholar.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα, Στροφικό πέταλο, Κρουστικά κύματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
94
Maniatis Georgios MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο