Διερεύνηση του ρόλου των microRNAs στη ρύθμιση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2876301 196 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λεγάκη Ευαγγελία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λιακάκος Θεόδωρος-Κων/νος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυριακοπούλου- Λυμπέρη Μαρία, Καθηγήτρια Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κλωνάρης Χρήστος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γαζούλης Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπακογιάννης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κώτσης Θωμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου των microRNAs στη ρύθμιση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου των microRNAs στη ρύθμιση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
Περίληψη:
Στόχοι: Τα γονίδια LRP1 και DAB2IP έχουν προταθεί ως πιθανά υποψήφια γονίδια που οδηγούν στο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ). Ο σκοπός της μελέτης μας ήταν να αποσαφηνιστεί εάν τα mir-335-5p και mir-545-3p είναι ρυθμιστές της έκφρασης LRP1 και να διερευνηθεί η επίδραση της έκφρασης LRP1 σε άλλα σημαντικά μόρια στην παθογένεση ΑΚΑ, όπως οι ΜΜΡ2, ΜΜΡ9 και TSP2 καθώς και αν το mir-363-3p και το EZH2 είναι ρυθμιστές του DAB2IP.
Υλικά-Μέθοδοι: Δείγματα συλλέχθηκαν από ασθενείς κατά τη διάρκεια ανοικτής χειρουργικής επέμβασης ΑΚΑ και παρακείμενες μη ανευρυσματικές περιοχές χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Τα σχετικά επίπεδα έκφρασης mRNA των γονιδίων και των miRNAs υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας rt-real time PCR. Με την μέθοδο Western blot ποσοτικοποιήσαμε τα επίπεδα των πρωτεϊνών LRP1, ΜΜΡ2 και ΜΜΡ9. Λειτουργική μελέτη ακολούθησε, εξετάζοντας την επίδραση της υπερέκφρασης των mir-545-3p και mir-335-5p στην έκφραση του LRP1.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση τόσο του mRNA όσο και της πρωτεΐνης LRP1 (1.5 φορές και 2.76 φορές μείωση, αντίστοιχα) σε ανθρώπινους ιστούς ΑΚΑ σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Τα mir-335-5p (1.49 φορές αύξηση) και mir-545-3p (1.36 φορές αύξηση) εμφανίστηκαν υπερεκφραζόμενα στους ιστούς ΑΚΑ. Η συσχέτιση Pearson έδειξε περιορισμένη αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων έκφρασης LRP1 και των 2 miRNAs. Η λειτουργική μελέτη έδειξε εξαιρετικά σημαντική μειωμένη έκφραση LRP1 στα κύτταρα που υπερεκφράζουν το mir-335-5p. Τα επίπεδα του MMP2 και MMP9 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ΑΚΑ ιστούς. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην έκφραση του TSP2 mRNA. Το DAB2IP ήταν σημαντικά αυξημένο (2.29 φορές) στους ιστούς ΑΚΑ, ενώ τα EZH2 και mir-363-3p βρέθηκαν μειωμένα (3.28 και 3.62 φορές αντίστοιχα). Περιορισμένη αρνητική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ της έκφρασης DAB2IP και EZH2 και μεταξύ του DAB2IP και του mir-363-3p.
Συμπεράσματα: Στη μελέτη μας, η μείωση του LRP1 στους ιστούς ΑΚΑ επιβεβαιώθηκε και αποδόθηκε σε μεσολαβούμενη ρύθμιση μέσω του mir-335-5p. Υποδεικνύεται ότι το LRP1 έχει άμεση επίδραση στη ρυθμιστική δράση των ΜΜPs. Επίσης βρέθηκε αυξημένη έκφραση του DAB2IP σε ιστούς ΑΚΑ. Για τη ρύθμιση αυτή προτείνουμε 2 δυνητικούς μεσολαβητές, τα EZH2 και mir-363-3p. Η μελέτη και άλλων μορίων στη ρύθμιση των γονιδίων αυτών θα διασαφηνίσει το μοριακό μονοπάτι της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, DAB2IP, LRP1, MicroRNAs, Γονιδιακή ρύθμιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
317
Αριθμός σελίδων:
124
Legaki Evangelia PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο