Αλληλεπιδράσεις ενδοθηλιακής διαταραχής, φλεγμονής και αγγειογένεσης σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2876850 305 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κλινικοεργαστηριακός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λαρίση Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος του Ιωάννη, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πολίτου Μαριάννα, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τέρπος Ευάγγελος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρίζος Δημήτριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καττάμης Αντώνης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κόσσυβα Λυδία, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλληλεπιδράσεις ενδοθηλιακής διαταραχής, φλεγμονής και αγγειογένεσης σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αλληλεπιδράσεις ενδοθηλιακής διαταραχής, φλεγμονής και αγγειογένεσης σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο
Περίληψη:
Η φαινοτυπική έκφραση της νόσου παρουσιάζει αξιοσημείωτο βαθμό κλινικής ετερογένειας καθώς η συχνότητα εμφάνισης των περισσότερων κλινικών επιπλοκών ποικίλλει σημαντικά τόσο με το χρόνο στο ίδιο άτομο όσο και μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Πολλαπλές και δυναμικές έρευνες οδήγησαν στην οριοθέτηση σήμερα μιας πολύπλοκης διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν πολλαπλά κύτταρα, φλεγμονώδη ερεθίσματα και το αγγειακό ενδοθήλιο. Το κύριο γεγονός, υπεύθυνο για όλες τις επιπλοκές της δρεπανοκυτταρικής νόσου είναι ο ενδοκυτταρικός πολυμερισμός της HbS, σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου κατά την διέλευση των ερυθρών από την μικροκυκλοφορία.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθούν η αγγειογένεση, ο βαθμός ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, φλεγμονής και αναποτελεσματικής ερυθροποίησης, ο πηκτικός μηχανισμός και η επίδραση του φορτίου σιδήρου σε ασθενείς διπλούς ετεροζυγώτες για την ΔΝ και τη β-θαλασσαιμία, η δυναμική τους υπό την επίδραση της υδροξυουρίας και η μελέτη των μεταξύ τους συσχετίσεων.
Στη μελέτη εντάχθηκαν 89 ασθενείς διπλοί ετεροζυγώτες για την δρεπανοκυτταρική νόσο και μεσογειακή αναιμία (HbS/βthal) σε φάση ηρεμίας, προερχόμενοι από το Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΓΝΑ “ΛΑΙΚΟ”. Συμμετείχαν επίσης 20 υγιή άτομα. Μελετήθηκαν τα επίπεδα στον ορό των GDF-15, Hepcidin-25, PlGF, vWF, Adamts-13, LDH, hs-CRP, φερριτίνη και D-Dimer. Ο προσδιορισμός των επιπέδων των μορίων έγινε με ανοσοενζυματικές και ανοσοθολοσιμετρικές μεθόδους στο Εργαστήριο Βιοχημείας του Νοσοκομείου Παίδων “ Αγία Σοφία” και στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Αρεταίειο”. Όλες οι στατιστικές διαδικασίες εκτελέστηκαν χρησιμοποιώντας την έκδοση 5.1 του Statgrafics Plus Centurion XV για Windows (Graphic Software System).
Στους ασθενείς σε φάση ηρεμία τα επίπεδα των GDF-15, PlGF, vWF, LDH, hs-CRP, φερριτίνη και D-Dimers βρέθηκαν αυξημένα σε σχέση με τους υγιείς μάρτυρες αντικατοπτρίζοντας το φλεγμονώδη, αιμολυτικό και υπερπηκτικό χαρακτήρα της νόσου. Αντίθετα τα επίπεδα των Hepcidin-25 και Adamts-13 στους ασθενείς βρέθηκαν μειωμένα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές στα υπό μελέτη μόρια υπό την επίδραση της υδροξυουρίας με εξαίρεση τα επίπεδα των GDF-15 και Hepcidin-25 τα οποία παρουσίασαν σημαντική αύξηση στους ασθενείς με υδροξυουρία, πιθανότατα λόγω μεγαλύτερης αναλογίας HbS/β0 ασθενών σε αυτή την ομάδα στην οποία η HU καταστέλλει εν μέρει την μη αποδοτική ερυθροποίηση.
Βρέθηκε σημαντικού βαθμού ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και ενεργοποίηση της πήξης. Διαπιστώθηκε συσχέτιση του GDF-15 με δείκτες της αιμόλυσης, του φορτίου σιδήρου, τη φλεγμονής, τη πήξης, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, της αγγειογένεσης καθώς και με την πνευμονική υπέρταση.
Η μελέτη μας τονίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, ιστικής ισχαιμίας, μη αποδοτικής ερυθροποίησης και φλεγμονής σε ασθενείς με HbS/βthal σε παρατεταμένη φάση ηρεμίας ενώ για πρώτη φορά διαπιστώνεται ο πολυπαραγοντικός ρόλος του GDF-15 και ενισχύεται η σημασία του στη παθοφυσιολογία της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δρεπανοκυτταρική νόσος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
255
Αριθμός σελίδων:
137
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Larissi Aikaterini Phd.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.