Τρίτη Ηλικία. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση (Ε.Υ.Γ.). Παράθεση καλών πρακτικών και Μελέτη περίπτωσης Δήμου Αθηναίων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877114 307 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δαναλάτου Ραχήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Αυδίκος Βασιλειος, Επίκ. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Δρ. Αντωναράκου Α. , Αναπλ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Δρ. Ντρίνια Χ., καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τρίτη Ηλικία. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση (Ε.Υ.Γ.). Παράθεση καλών πρακτικών και Μελέτη περίπτωσης Δήμου Αθηναίων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τρίτη Ηλικία. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση (Ε.Υ.Γ.). Παράθεση καλών πρακτικών και Μελέτη περίπτωσης Δήμου Αθηναίων.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την έννοια της Ενεργούς και Υγειούς Γήρανσης ως ιδέας αλλά και ως πρότασης Κοινωνικής Πολιτικής η οποία έρχεται να απαντήσει σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, αυτό της γήρανσης του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, σαν μελέτη περίπτωσης της εργασίας αυτής θα εξετασθούν οι σχετικές πολιτικές του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.
Αρχικά παρουσιάζεται το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και δίδεται ο ορισμός της Ενεργούς και Υγειούς γήρανσης. Στη συνέχεια, περιγράφονται οι Εθνικές αλλά και διεθνείς στρατηγικές που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ε.Υ.Γ. (κοινωνικοί, πολιτικοί και περιβαλλοντικοί).
Κατόπι, εξετάζεται η Ελληνική Κοινωνική Πολιτική όσον αφορά την εφαρμογή στρατηγικών Ε.Υ.Γ., αφού και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό ζήτημα γήρανσης του πληθυσμού της, για να καταλήξει στην εξέταση των σχετικών πολιτικών του Δήμου Αθηναίων. Οι Λέσχες Φιλίας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους, είναι πολιτικές του Δήμου Αθηναίων για την Τρίτη Ηλικία που θα αποτελέσουν αντικείμενο της εργασίας αυτής.
Στη συνέχεια θα αναφερθούν προγράμματα Ε.Υ.Γ. που εφαρμόζονται σε άλλες πόλεις ανά την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, ως καλές πρακτικές. Τέλος, η εργασία αυτή θα καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικής που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο Δήμος της Αθήνας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πληθυσμιακής γήρανσης σε διάφορα επίπεδα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.
Η εκπόνηση της εργασίας αυτής στηρίζεται στην έρευνα ξένης και Ελληνικής βιβλιογραφίας καθώς και στην αναζήτηση στοιχείων από σχετικούς ιστότοπους προκειμένου να στοιχειοθετηθεί.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Τρίτη Ηλικία, Στρατηγικές Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης (Ε.Υ.Γ – Α.Η.Α), Φιλικές πόλεις στην Τρίτη Ηλικία, Προσβασιμότητα , Λέσχες Φιλίας (ΛΕ.ΦΙ), Βοήθεια στο σπίτι, Δήμος Αθηναίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τρίτη Ηλικία, Στρατηγικές Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης (Ε.Υ.Γ – Α.Η.Α), Φιλικές πόλεις στην Τρίτη Ηλικία, Προσβασιμότητα , Λέσχες Φιλίας (ΛΕ.ΦΙ), Βοήθεια στο σπίτι, Δήμος Αθηναίων.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
82
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ & ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο