In vitro μελέτη διαπερατότητας της Ρεσβερατρόλης από γαλακτώματα o/w τοπικής χρήσης με τη χρήση τεχνικών του Πειραματικού Σχεδιασμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877946 287 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σπανέας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δάλλας Παρασκευάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ρέκκας Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ράλλης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro μελέτη διαπερατότητας της Ρεσβερατρόλης από γαλακτώματα o/w τοπικής χρήσης με τη χρήση τεχνικών του Πειραματικού Σχεδιασμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vitro μελέτη διαπερατότητας της Ρεσβερατρόλης από γαλακτώματα o/w τοπικής χρήσης με τη χρήση τεχνικών του Πειραματικού Σχεδιασμού
Περίληψη:
Τα στιλβένια αποτελούν μια κατηγορία πολυφαινολικών ενώσεων, τα οποία απαντώνται φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών πηγών και σε ορισμένα φαρμακευτικά φυτά. Πρόσφατα, τα στιλβένια έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον λόγω του ευρέως φάσματος φαρμακολογικών τους δράσεων, όπως αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η Ρεσβερατρόλη είναι το πιο μελετημένο στιλβένιο και βρίσκεται σε αφθονία στο φλοιό των σταφυλιών, στο κρασί και στα μούρα. Εκατοντάδες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαρμακολογικές δράσεις της Ρεσβερατρόλης αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ωστόσο, οι θεραπευτικές εφαρμογές αυτών των ευεργετικών για την υγεία βιολογικών ιδιοτήτων της παραμένουν πολύ περιορισμένες λόγω του πολύ μικρού χρόνου ημίσειας ζωής, καθώς και του εκτεταμένου μεταβολισμού. Τα αποτελέσματα φαρμακοκινητικών μελετών δείχνουν ότι η από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα της Ρεσβερατρόλης είναι πολύ χαμηλή περιορίζοντας αισθητά την in vivo αποτελεσματικότητα.
Έτσι, το δέρμα θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική μορφή χορήγησης της Ρεσβερατρόλης. Προκειμένου να μελετηθεί και να εκτιμηθεί η διαδερμική απορρόφηση των φαρμακολογικά δραστικών ουσιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μοντέλα in vivo όσο και in vitro. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την in vitro εκτίμηση της διαδερμικής διαπερατότητας, η οποία ταυτόχρονα συνιστάται κι από τις ρυθμιστικές αρχές, είναι τα κύτταρα διάχυσης Franz. Διαφορετικές μεμβράνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες διαπερατότητας συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δέρματος, του δέρματος ζωικής προέλευσης, καθώς και των τεχνητών μεμβρανών. Μεταξύ των μεμβρανών αυτών, τα ανθρώπινα και ζωικά δέρματα είναι τα πλέον προτιμώμενα λόγω του γεγονότος ότι προσομοιάζουν καλύτερα τις in νίνο συνθήκες. Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα έχουν περιορισμούς, όπως το κόστος, τη διαθεσιμότητα, καθώς και ηθικούς περιορισμούς. Έτσι, υπάρχει ανάγκη για μια συνθετική μεμβράνη που θα μπορούσε να προσομοιάσει τόσο το φραγμό του δέρματος όσο και τα διάφορα μονοπάτια που ακολουθούν οι χημικές ενώσεις κατά τη διαδερμική απορρόφηση. Η τεχνητή μεμβράνη Strat-M® προσομοιάζει αρκετά καλά τη δομή του ανθρώπινου δέρματος εμφανίζοντας καλή συσχέτιση με αυτό.
Στόχος αυτής της μελέτης ήταν η ανάπτυξη ημιστερεών γαλακτωμάτων o/w τοπικής χρήσης που περιέχουν Ρεσβερατρόλη χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του Σχεδιασμού των Πειραμάτων και ειδικότερα το σχεδιασμό μείγματος. Ο σχεδιασμός των πειραμάτων (DoE) χρησιμοποιείται ευρέως για την εφαρμογή της σύγχρονης προσέγγισης της Ποιότητας μέσω Σχεδιασμού (QbD). Στο πλαίσιο του QbD η κατανόηση των χαρακτηριστικών των φαρμακευτικών προϊόντων και των διεργασιών παραγωγής τους είναι ο βασικός παράγοντας διασφάλισης ποιότητας του τελικού προϊόντος. Η γνώση επιτυγχάνεται μέσω της εγκαθίδρυσης μαθηματικών σχέσεων που συνδέουν τους κρίσιμους παράγοντες της διεργασίας (CPPs) και των κρίσιμων ιδιοτήτων των υλικών (CMAs) με τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ποιότητας (CQAs) του τελικού προϊόντος, με αποτέλεσμα τον καθορισμό του χώρου σχεδιασμού.
Τρεις βελτιστοποιημένες συνθέσεις (ημιστερεά γαλακτώματα o/w) που περιέχουν 2% w/w, 4% w/w και 6% w/w Ρεσβερατρόλη διαλυμένη στην υδατική φάση αντίστοιχα, χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της διαδερμικής διαπερατότητας της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας χρησιμοποιώντας ως φραγμό τόσο ανθρώπινη κεράτινη στοιβάδα όσο και την τεχνητή μεμβράνη Strat-M®. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων in vitro διάχυσης συγκρίθηκαν και επιχειρήθηκε η συσχέτιση ανάμεσα στην τεχνητή μεμβράνη και το ανθρώπινο δέρμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αθροιστικές ποσότητες της Ρεσβερατρόλης που διαπέρασε μέσω της τεχνητής μεμβράνης ανά cm2 (μgcm-2) μετά από 24 ώρες ήταν υψηλότερες και στατιστικά σημαντικά διαφορετικές (p < 0.05) από τη σύνθεση που περιείχε 6% w/w Ρεσβερατρόλη. Τα ίδια αποτελέσματα ελήφθησαν από τις in vitro μελέτες διάχυσης χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δέρμα. Επιπλέον, η διαπερατότητα της τεχνητής μεμβράνης Strat-M® ήταν 4 έως 10 φορές υψηλότερη από την ανθρώπινη επιδερμίδα και για τις τρεις συνθέσεις. Σε αυτή τη μελέτη, η συνθετική μεμβράνη Strat-M® έδειξε σχετικά καλή συσχέτιση με το ανθρώπινο δέρμα για τη Ρεσβερατρόλη. Ο συντελεστές συσχέτισης R2 που προέκυψαν από τα in vitro δεδομένα διαπερατότητας κυμαίνονταν από 0.95 έως 0.99, με αποτέλεσμα να μπορεί να πιθανολογηθεί ο συγκριτικός χαρακτήρας της τεχνητής μεμβράνης για τη Ρεσβερατρόλη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρεσβερατρόλη, In vitro μελέτη διαπερατότητας, Ημιστερεά γαλακτώματα o/w, Ποιότητα μέσω Σχεδιασμού, Σχεδιασμός Μίγματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
214
Αριθμός σελίδων:
151
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΑΝΕΑΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο