Ανθεκτικότητα, αυτοεκτίμηση, αίσθημα μοναξιάς και η σχέση τους με την ποιότητα ζωής ασθενών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877984 272 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ιωάννου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ηλίας Αγγελόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανθεκτικότητα, αυτοεκτίμηση, αίσθημα μοναξιάς και η σχέση τους με την ποιότητα ζωής ασθενών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανθεκτικότητα, αυτοεκτίμηση, αίσθημα μοναξιάς και η σχέση τους με την ποιότητα ζωής ασθενών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.
Περίληψη:
Η ποιότητα ζωής έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες αξιολόγησης θεραπευτικών παρεμβάσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας. Η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή αποτελούν νοσήματα με χρόνια πορεία, υψηλή πιθανότητα υποτροπών και εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από χρόνια και σοβαρή ψυχική νόσο με παράγοντες όπως η ανθεκτικότητα, η αυτοεκτίμηση, το αίσθημα μοναξιάς, αλλά και με δημογραφικά και κλινικά στοιχεία. Το δείγμα αποτελείται από 86 ασθενείς, ηλικίας 25-64 ετών, που διαμένουν στην κοινότητα ή σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία του Αιγινήτειου Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Δήμου Βύρωνα Καισαριανής. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη βοήθεια αυτοσυμπληρούμενων ψυχομετρικών εργαλείων. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η Κλίμακα Ανθεκτικότητας Connor Davidson (CD Risk Resilience Scale), η Κλίμακα Αυτοεκτίμησης του Rosenberg (Rosenberg΄s Self Esteem Scale), η Κλίμακα Υποκειμενικού Αισθήματος Μοναξιάς του UCLA (UCLA Loneliness Scale), το Ερωτηματολόγιο Ποιότητας Ζωής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHOQOL Bref) κι ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής βασικών δημογραφικών και κλινικών πληροφοριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των ατόμων με σχιζοφρένεια είναι υψηλότερη σε στατιστικά σημαντικό βαθμό σε σχέση αυτή των ατόμων με διπολική διαταραχή, ενώ οι κλίμακες της ανθεκτικότητας, της αυτοεκτίμησης και της μοναξιάς δε διαφέρουν στατιστικά σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Η ποιότητα ζωής σχετίζεται θετικά με την αυτοεκτίμηση και την ανθεκτικότητα και αρνητικά με τη μοναξιά. Η ανθεκτικότητα και η αυτοεκτίμηση σχετίζονται θετικά μεταξύ τους και αρνητικά με τη μοναξιά. Σε ότι αφορά στους δημογραφικούς και κλινικούς παράγοντες φάνηκε ότι ο τύπος της ασθένειας και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο σχετίζονται σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την ποιότητα ζωής. Παρά τους μεθοδολογικούς περιορισμούς, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι σε αντίθεση με τη μοναξιά, η ψυχική ανθεκτικότητα και η αυτοεκτίμηση συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ψυχική διαταραχή. Προγράμματα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της αυτοεκτίμησης και ελάττωσης της μοναξιάς αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανθεκτικότητα, Αυτοεκτίμηση, Μοναξιά, Ποιότητα ζωής, Διπολική Διαταραχή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
62
Ioannou Georgia Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο