Φαρμακοκινητική Της Ροπιβακαϊνης Σε Ετερόπλευρο Θωρακικό Παρασπονδυλικό Αποκλεισμό Σε Θωρακοχειρουργικές Επεμβάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878012 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φεβρωνία Κιοσπέ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρκαντώνη - Κυρούδη Σοφία, Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φαρμακοκινητική Της Ροπιβακαϊνης Σε Ετερόπλευρο Θωρακικό Παρασπονδυλικό Αποκλεισμό Σε Θωρακοχειρουργικές Επεμβάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φαρμακοκινητική Της Ροπιβακαϊνης Σε Ετερόπλευρο Θωρακικό Παρασπονδυλικό Αποκλεισμό Σε Θωρακοχειρουργικές Επεμβάσεις
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο παρασπονδυλικός αποκλεισμός είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, τείνοντας να αντικαταστήσει την επισκληρίδιο οδό χορήγησης των τοπικών αναισθητικών, κυρίως λόγω του μικρότερου κινητικού αποκλεισμού που προκαλεί. Φαίνεται να εμφανίζει ένα ασφαλέστερο και εξίσου αποτελεσματικό προφίλ σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους ελέγχου του μετεγχειρητικού πόνου, αν και αυτό δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο διότι οι απόψεις της διεθνούς βιβλιογραφίας διίστανται. Πολλοί είναι υπέρ της επισκληριδίου χορήγησης λόγω σίγουρων αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την χρόνια χρήση της.
Η ροπιβακαϊνη είναι ένα τοπικό αναισθητικό το οποίο έχει αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη βουπιβακαϊνη, λόγω της αυξημένης καρδιοτοξικότητας που εμφάνιζε η τελευταία. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εντρυφήσει στη φαρμακοκινητική της ροπιβακαϊνης μετά από θωρακικό παρασπονδυλικό αποκλεισμό, δεδομένου του ότι είναι μία οδός χορήγησης η οποία δεν έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία.
Μέθοδοι: Διενεργήθηκε μια προοπτική κλινικοεργαστηριακή μελέτη με συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής του ΕΚΠΑ και της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Στη μελέτη μέχρι στιγμής συμμετείχαν 10 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θωρακικά χειρουργεία και έλαβαν αναισθησία με θωρακικό παρασπονδυλικό αποκλεισμό στην αρχή του χειρουργείου με bolus χορήγηση ροπιβακαϊνης 125 mg και στη συνέχεια συνεχή έγχυση 14 ml/h του φαρμάκου για μετεγχειρητική αναλγησία για τρεις ημέρες. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος (αρτηριακό και φλεβικό) των ασθενών που συμμετείχαν στην μελέτη καθόλη τη διάρκεια του χειρουργείου και της συνεχής έγχυσης και αναλύθηκαν για τον προσδιορισμό της ολικής ροπιβακαϊνης με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης HPLC. Προσδιορίστηκαν οι φαρμακοκινητικές παράμετροι μετά από μη διαμερισματική ανάλυση των συγκεντρώσεων ροπιβακαϊνης στο αρτηριακό και φλεβικό αίμα μέσω του υπολογιστικού προγράμματος WinNonlin, ενώ η στατιστική μελέτη έγινε με τη βοήθεια του SPSS Statistics.
Αποτελέσματα και Συζήτηση : Συνολικά οι ασθενείς βρέθηκαν μετεγχειρητικά να νιώθουν ήπιο πόνο στην ηρεμία και μέτριο πόνο στην κίνηση. Οι εργαστηριακές τους εξετάσεις δείχνουν ότι τόσο η προεγχειρητική, όσο και η μετεγχειρητική τους κατάσταση ήταν καλή, καθώς δεν παρατηρήθηκαν μη φυσιολογικές τιμές. Η φαρμακοκινητική ανάλυση των συγκεντρώσεων ροπιβακαϊνης έγινε χωριστά για τη bolus χορήγηση και συνολικά για την bolus χορήγηση μαζί με τη διαδικασία της συνεχούς έγχυσης. Οι φαρμακοκινητικές παράμετροι βρέθηκαν να ακολουθούν μη κανονική κατανομή. Για το λόγο αυτό θα παραθέτονται οι διάμεσες τιμές και το εύρος το τιμών. Η bolus χορήγηση έδειξε για το αρτηριακό αίμα Cmax 1.16 ug/ml (0.7-2.036), tmax 15 min (15-90) και AUC 162.11 ug/ml*min (87.38-428.62), ενώ για το φλεβικό αίμα Cmax 0.91 ug/ml (0.43-2.24), tmax 60 min (7.5-185) και AUC 90.97 ug/ml*min (26.78-569.68). Η συνολική φαρμακοκινητική διερεύνηση (bolus και συνεχής έγχυση) έδειξε για το αρτηριακό αίμα Cmax 2.71 ug/ml (2.06-3.16), tmax 5955 min (3007-5995) και AUC 12829 ug/ml*min (10078.05-15551), ενώ για το φλεβικό αίμα Cmax 2.73ug/ml (2.5-3.47), tmax 5955 min (3015-5995) και AUC 13968.84 ug/ml*min (9508.55-17081.61).
Παρατηρείται ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις, τόσο για το φλεβικό όσο και για το αρτηριακό αίμα, στο κομμάτι της συνεχούς έγχυσης έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια για την εμφάνιση νευροτοξικότητας, χωρίς όμως, οι ασθενείς να έχουν εμφανίσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τους πρώτους 10 ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, η οποία θα συνεχιστεί προκειμένου να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φαρμακοκινητική της ροπιβακαϊνης μετά από παρασπονδυλικό αποκλεισμό. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ασθενείς καλύπτονται επαρκώς στον τομέα της αναληγησίας, με δεδομένο ότι ο πόνος που νιώθουν μετεγχειρητικά φαίνεται να ελέγχεται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ροπιβακαϊνη, Φαρμακοκινητική, Παρασπονδυλικός αποκλεισμός, Θωρακικά χειρουργεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
62
ΡΟΠΙΒΑΚΑΪΝΗ - ΠΑΡΑΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο