Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων ΥγείαςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-17
Συγγραφέας:
Πατεινιώτη Μαριέττα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντός Μιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των μαζικών συμβάντων και καταστροφών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των μαζικών συμβάντων και καταστροφών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κρίσεις και καταστροφές έχουν γίνει συχνότερες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν οι πληγείσες κοινότητες ήταν καλύτερα προετοιμασμένες, με ήδη οργανωμένο σύστημα ανταπόκρισης. Για το λόγο αυτό, ο προγραμματισμός της ετοιμότητας δίνει όλο και περισσότερο έμφαση στην οικοδόμηση ικανοτήτων (ανθρώπινων, οργανωτικών και υποδομών) σε κοινοτικό επίπεδο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των νέων δεδομένων σχετικά με την συμβολή των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των μαζικών συμβάντων καταστροφών. Επιπλέον η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση στοχεύει στην κατάρτιση νέων επιστημονικά τεκμηριωμένων οδηγιών σχετικά την χρήση των νέων τεχνολογιών στην διαχείριση μαζικών συμβάντα καταστροφών.
Μεθοδολογία: Για την εκπόνηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε κριτική ανασκόπηση άρθρων στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία. Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης PubMed, Embase και Google scholar, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2018. Η αναζήτηση συμπεριλάμβανε συνδυασμό των διάφορων όρων καθώς και συνδυασμός των όρων αυτών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ώστε να αναγνωριστούν και να εμφανιστούν άρθρα που θα πλησίαζαν όσο το δυνατό περισσότερο το θέμα της έρευνας.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συστηματική κριτική της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την συμβολή των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των μαζικών συμβάντα καταστροφών προέκυψαν 110 άρθρα. 80 από αυτά κρίθηκαν ως επιλέξιμες πηγές από τον τίτλο και την περίληψη που παρουσιάζονταν για την άντληση γενικών πληροφοριών ενώ 10 από αυτά επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν στην βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ τα υπόλοιπα 20 άρθρα απορρίφθηκαν.
Συμπεράσματα: Οι διασώστες και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και υπηρεσίες ανταπόκρισης σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, χρειάζονται κορυφαία ρούχα, εξοπλισμό και συστήματα πληροφορικής για να εκτελέσουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες τους. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του μέλλοντος οφείλουν να χαρακτηρίζονται από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων πρόσβασης, αξιοποιώντας πλήρως τα συστήματα διυπηρεσιακής επικοινωνίας, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των πολιτών και που παρέχουν στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής ενός ευκολότερου και αμεσότερου τρόπου επικοινωνίας για την κάλυψη των αναγκών του σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνολογία, Μαζική καταστροφή, Διαχείριση, Τεχνολογική ανάπτυξη, Σώματα ασφαλείας
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47