Διαπίστευση μεθόδων μικροβιολογικής ανάλυσης βάσει του προτύπου ISO 17025. Εφαρμογή του προτύπου στην καταμέτρηση των Campylobacter spp. και Clostridium perfringens

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878079 274 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία Τροφίμων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαλασπίνα Μελίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Προεστός Χαράλαμπος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαπίστευση μεθόδων μικροβιολογικής ανάλυσης βάσει του προτύπου ISO 17025. Εφαρμογή του προτύπου στην καταμέτρηση των Campylobacter spp. και Clostridium perfringens
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαπίστευση μεθόδων μικροβιολογικής ανάλυσης βάσει του προτύπου ISO 17025. Εφαρμογή του προτύπου στην καταμέτρηση των Campylobacter spp. και Clostridium perfringens
Περίληψη:
Η Τεχνολογία Τροφίμων, στη σύγχρονη εποχή, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιστημονικούς κλάδους στο χώρο των τροφίμων. Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία βρίσκει οριζόντιες και κάθετες εφαρμογές στη δημιουργία, εξέλιξη, βελτίωση, σύνθεση, παραγωγή και διακίνηση προϊόντων και τροφίμων.Έτσι, το τελικό προϊόν φθάνει στον καταναλωτή ασφαλές και ποιοτικό, πλούσιο γευστικά, αρωματικά και θρεπτικά.
Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα καίρια σημεία για ένα πετυχημένο προϊόν. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι (μικροβιολογικοί και χημικοί) τόσο στις πρώτες ύλες, όσο και στα ενδιάμεσα αλλά και τελικά προϊόντα. Για τους πιθανούς μικροβιολογικούς κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν στο τρόφιμο, έχουν αναπτυχθεί κλασικές, αλλά και πιο σύγχρονες μέθοδοι για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση αυτών.
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την καταμέτρηση των παθογόνων Campylobacter jejuni και Clostridium perfringens, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις που προβλέπει το πρότυπο EN ISO/IEC 17025:2005. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προτύπου για έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα εφαρμόσθηκαν οι μέθοδοι ISO 10272-1:2017 και ISO 7937:2004 αντίστοιχα για κάθε έναν από τους μικροοργανισμούς που μελετήθηκαν.
Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, εμβολιάσθηκαν με συγκεκριμένες συγκεντρώσεις των παραπάνω μικροοργανισμών και εξετάστηκαν ως προς την αναπαραγωγιμότητα και επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων τους. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα κονσέρβας χοιρινού κρέατος για τοCampylobacter jejuniκαι δείγματα από κονσέρβα χοιρινού κρέατος, κίτρινο τυρί σε φέτες,βρεφικό γάλα σε σκόνη και νιφάδες καλαμποκιού για το Clostridium perfringens.
Οι μέθοδοι καταμέτρησης που εφαρμόσθηκαν και στις δύο περιπτώσεις ανάλυσης των μικροοργανισμών ακολουθήθηκαν όπως ορίζουν τα αντίστοιχα πρότυπα ISO.
Παράλληλα με τα πειράματα που παρουσιάζονται στην παρούσα εργασία, διενεργήθηκαν και πειράματα διαπίστευσης για Cronobacter sakazakii, Lactic Acid Bacteria και στις τέσσερις κατηγορίες τροφίμων και Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococci, Total Viable Count σε δείγματα νερού. Τα παραπάνω δεν καταγράφονται στην παρούσα εργασία, αποτελούν όμως αντικείμενο μελέτης για μελλοντική έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαπίστευση, Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens, Επαναληψιμότητα, Αναπαραγωγιμότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
113
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

diplwmatikh_mm.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.