Περινεϊκή Προσέγγιση της Χειρουργικής Ανατομίας του Περινέου και του Πυελικού Εδάφους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878098 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Οικονόμου Χριστιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αντώνιος Μαζαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Τρουπής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περινεϊκή Προσέγγιση της Χειρουργικής Ανατομίας του Περινέου και του Πυελικού Εδάφους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περινεϊκή Προσέγγιση της Χειρουργικής Ανατομίας του Περινέου και του Πυελικού Εδάφους
Περίληψη:
Η νευροανατομία του περινέου παραμένει μια σύνθετη ανατομική περιοχή για τους χειρουργούς του κατώτερου πεπτικού, ιδιαιτέρως στις διαπρωκτικές και περινεϊκές προσεγγίσεις του ορθού όπου προστίθεται η δυσκολία στην προσέγγιση της ανεστραμμένης ανατομίας, ουραία προς κεφαλικά (bottom-up approach).
Η διαπρωκτική προσπέλαση για την ολική εκτομή του μεσοορθού εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση υπό άμεση όραση στο άπω ορθό επιτρέποντας πιο ακριβή παρασκευή στα χειρουργικά πλάνα του κατώτερου μεσοορθικού φακέλου. Η νέα αυτή τεχνική αποφεύγει τους περιορισμούς της κλασσικής διακοιλιακής προσπέλασης συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης ορατότητας των νευρικών πλεγμάτων και νευραγγειακών δεματίων λόγω ανατομικών δυσκολιών ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ασθενείς με στενή πύελο. Για τη διαφύλαξη των νευρικών οδών, η λεπτομερής γνώση και ακριβής κατανόηση της ανατομίας του περινέου είναι απαραίτητες για την εν λόγω ανεστραμμένη προσέγγιση. Επιπρόσθετα, λεπτομερής γνώση των νευρικών μονοπατιών στο περίνεο είναι απαραίτητη κατά την εξωανελκτηριακή κοιλιοπερινεϊκή εκτομή. Η επέμβαση αυτή αξιολογείται ως ογκολογικά ανώτερη της κλασσικής κοιλιοπερινεϊκής εκτομής, σε επίπεδο τοπικής υποτροπής, για εκτεταμένους όγκους του κατώτερου ορθού. Η τελευταία σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά θετικού περιμετρικού ορίου και διεγχειρητικής διάτρησης του εντέρου. Το χειρουργικό παρασκεύασμα της κλασσικής μεθόδου αναπόφευκτα εμφανίζει στένωση ‘ουρά’ στο ύψος του ηβοορθικού μυός σε αντίθεση με την εξωανελκτηριακή προσπέλαση που αποφεύγεται η κωνοειδής εικόνα του παρασκευάσματος. Ο ακριβής προσδιορισμός των χειρουργικών πλάνων απαιτείται στην εξασφάλιση αρνητικών περιμετρικών ορίων και στην αποφυγή μετεγχειρητικών νευρολογικών ελλειμμάτων.
Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να περιγραφούν οι σημαντικές νευρικές δομές που συναντώνται στις παραπάνω επεμβάσεις και να οριστεί ένας χάρτης από ανατομικά οδηγά σημεία ώστε να αποφεύγεται η διεγχειρητική κάκωση των δομών αυτών, με απώτερο στόχο την ακέραιη ουρογεννητική λειτουργία και εγκράτεια των ασθενών που υποβάλλονται σε διαπρωκτικές και περινεϊκές προσπελάσεις του ορθού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νευροανατομία, Περίνεο, Διαπρωκτική, Εξωανελκτηριακή προσέγγιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
61
CHO_master_thesis_KA_v2.pdf (34 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο