Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878113 285 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λέσκαϊ Γκρατσιέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Πριν από τη δεκαετία του 1970, η φράση "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική τομή", κυριάρχησε στην μαιευτική πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς οι χειρουργικές τεχνικές έγιναν ασφαλέστερες στη δεκαετία του 1970, οι καισαρικές τομές άρχισαν να αυξάνονται.
Με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια καισαρικές τομές να εκτελούνται κάθε χρόνο, αποτελεί τη πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Αμερική. Παρομοίως, τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της καισαρικής τομής στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά. Για να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη τάση των καισαρικών τομών, οι διεθνείς οργανισμοί συνιστούν τη προσπάθεια για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή ως μια ασφαλή και λογική εναλλακτική λύση, για προσεχτικά επιλεγμένες γυναίκες.
ΣΚΟΠΟΣ - ΥΛΙΚΟ: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση σε ότι αφορά τον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC) καθώς και η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον τοκετό.
Μελετήθηκαν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως Pubmed, Google scholar, Wikipedia, Cochrane, Uptodate, MedLine.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Για μία γυναίκα με προηγηθείσα καισαρική τομή υπάρχουν δύο πιθανές εκβάσεις – επιλογές κατά τον τοκετό: μια προσπάθεια για κολπικό τοκετό ή μια επαναληπτική ΚΤ.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην παροχή συμβουλών και τη διαχείριση των γυναικών με προηγηθείσα ΚΤ σχετικά με το αν θα υποβληθούν σε κολπικό τοκετό η προγραμματισμένη ΚΤ είναι η αδυναμία ακριβούς προσδιορισμού των γυναικών που έχουν υψηλή πιθανότητα VBAC και εκείνων που έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας με αποτέλεσμα να είναι καλύτεροι υποψήφιοι για προγραμματισμένη ΚΤ. Ένας από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες για τη διενέργεια VBAC είναι ο κολπικός τοκετός σε προηγούμενη κύηση. Μελέτες συστηματικά αναφέρουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό κολπικού τοκετού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα VBAC από τις γυναίκες που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία κολπικού τοκετού.
Άλλη μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν συχνά οι γιατροί είναι το αν πρέπει ή όχι να γίνει πρόκληση σε γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή. Αν και η προσπάθεια για κολπικό τοκετό μετά από χαμηλή εγκάρσια καισαρική τομή θεωρείται ασφαλής, ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας που σχετίζεται με την πρόκληση τοκετού μπορεί να αυξηθεί.
Η ρήξη της μήτρας είναι συχνά ξαφνική και μπορεί να είναι καταστροφική ενώ δεν υπάρχουν ακριβείς προγνωστικοί παράγοντες. Ωστόσο, το πιο κοινό σημάδι ενδεικτικής ρήξης της μήτρας είναι η ανωμαλία στον εμβρυϊκό καρδιακό ρυθμό, η οποία έχει συσχετιστεί με έως και 70% των περιπτώσεων ρήξης της μήτρας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μια έγκυος γυναίκα με προηγηθείσα καισαρική τομή διατρέχει κίνδυνο για μητρικές και περιγεννητικές επιπλοκές, ανεξάρτητα από το αν θα υποβληθεί σε μια προσπάθεια για κολπικό τοκετό ή αν θα επιλέξει μια επαναληπτική καισαρική τομή. Θα πρέπει να συζητηθούν οι επιπλοκές και των δύο διαδικασιών και να γίνει μια προσπάθεια για εξατομίκευση του κινδύνου για ρήξη της μήτρας και της πιθανότητας επιτυχούς VBAC. Το αν η εγκυμονούσα γυναίκα θα επιλέξει τον κολπικό τοκετό ή μια καισαρική τομή καθορίζεται τελικά από μια ποικιλία ιατρικών, μαιευτικών και νεογνικών παραγόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, Καισαρική τομή, Ρήξη της μήτρας, Πρόκληση τοκετού, Προσπάθεια για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
201
Αριθμός σελίδων:
115
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.