Development of ASA nasal formulations and in-vitro/ex vivo evaluation of permeation across nasal mucosa

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878264 281 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραδήμα Κωνσταντίνα-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαλσαμή Γεωργία, αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρέκκας Δημήτριος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δάλλας Παρασκευάς, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of ASA nasal formulations and in-vitro/ex vivo evaluation of permeation across nasal mucosa
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρασκευή ρινικών μορφών χορήγησης ακετυλοσαλικυλικού οξέως και in- vitro /ex-vivo εκτίμηση της διαπερατότητας του ρινικού βλεννογόνου
Περίληψη:
Η ασπιρίνη ή ASA είναι ένα ευρέως γνωστό αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη στην πρόληψη της νόσου Alzheimer (AD) ή/και στην καθυστέρηση της εμφάνισής της. Το παραπάνω στηρίζεται στην άποψη ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι πιθανό να συνδέεται μ' ένα είδος φλεγμονής. Οι σχετικές μελέτες που το υποστηρίζουν, ανέδειξαν ως κοινό πρόβλημα των αύξηση των αιμορραγιών με τη χρήση της. Συνεπώς, η διερεύνηση της πιθανής χρήσης ενδορινικώς χορηγούμενης ασπιρίνης για την πρόληψη ή / και καθυστέρηση της νόσου Alzhemeir αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας.
Σκοπός της εργασίας ήταν η παρασκευή ρινικής σκόνης και διαλύματος ασπιρίνης και η εκτίμηση της ρινικής διαπερατότητας αυτών χρησιμοποιώντας τεχνητή μεμβράνη και ρινικό βλεννογόνο κουνελιού ως φραγμό στα κύτταρα διάχυσης τύπου Franz.
Διεξήχθησαν μελέτες σταθερότητας σε 3 τιμές ρΗ (3, 4,5 και 7,4). Έγινε λειοτρίβηση της σκόνης ασπιρίνης και μικροσωματίδια εκδόχων μαννιτόλης και λεκιθίνης (92: 8 β / β) παρασκευάστηκαν με ξήρανση με ψεκασμό(spray drying). Τα μικροσωματίδια ασπιρίνης με L-λευκίνη παραχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Παρασκευάστηκαν επίσης ρινικά διαλύματα ασπιρίνης σε PBS. Τα μικροσωματίδια ασπιρίνης αναμίχθηκαν περαιτέρω με τα έκδοχα σε αναλογίες μαζών 25 (Μικροσωματίδια ASA με L-λευκίνη): 75 (έκδοχα), 50 (Μικροσωματίδια ASA με L-λευκίνη (): 50 (έκδοχα), 75 (Μικροσωματίδια ASA με L-λευκίνη): 25(έκδοχα) και διαμορφώθηκαν περαιτέρω ως συσσωματώματα με τις τεχνικές περιστροφής και δόνησης. Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με HPLC-UV. Στη συνέχεια, εκτιμήθηκε η ρινική διαπερατότητα χρησιμοποιώντας κύτταρα διάχυσης τύπου Franz και ως φραγμό τόσο τεχνητή μεμβράνη αναγεννημένης κυτταρίνης όσο και ρινικό βλεννογόνο κουνελιού. Έγινε εκτίμηση της απόδοσης της διεργασίας ξήρανσης με ψεκασμό και της διαδικασίας συσσωμάτωσης. Επίσης μετρήθηκε το μέγεθος σωματιδίων με περίθλαση φωτός λέιζερ.
Σύμφωνα με τη μελέτη σταθερότητας, αποδείχθηκε ότι το PBS είναι κατάλληλο για χρήση στη μελέτη διαπερατότητας ασπιρίνης. Η μεταφορά της ασπιρίνης διαμέσου τόσο της μεμβράνης αναγεννημένης κυτταρίνης όσο και του ρινικού βλεννογόνου κουνελιού είναι αρκετά υψηλή για ρινική χορήγηση και ακολουθεί γραμμική αύξηση με το χρόνο στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις συνυπολογίστηκε η διάσπαση της ασπιρίνης σε σαλικυλικό. Η διαπερατότητα ήταν υψηλότερη στην περίπτωση του μείγματος 75 (Μικροσωματίδια ASA με L-λευκίνη): 25 (έκδοχα) (80-85% ως προς την αρχική ποσότητα), χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες των εκδόχων. Η διαδικασία συσσωμάτωσης εφαρμόστηκε σε όλα τα μίγματα ωστόσο μόνο στην περίπτωση του μίγματος με 25 (Μικροσωματίδια ASA με L-λευκίνη): 75 (έκδοχα) ελήφθησαν συσσωματώματα κατάλληλου μεγέθους. Τα συσσωματώματα φαίνεται να διαπερνούν τη μεμβράνη σε υψηλότερο βαθμό και ταχύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο μείγμα από το οποίο προήλθαν, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πειράματα για να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ασπίρινη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, μελέτες διαπερατότητας, κύτταρα διάχυσης, μαννιτόλη, λεκιθίνη, μείγματα, συσσωματώματα, λ-λευκίνη, ρινική χορήγηση, σκόνη προς ρινική χορήγηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
117
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Master Thesis.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.