Performance Art, Μία πρώτη επισκόπηση της ανάπτυξης του είδους στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878412 501 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Από το Κείμενο στη Σκηνή. Το Ελληνικό Θέατρο σε Διάλογο με το Παγκόσμιο
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βρέττας Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ,Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφία Φελοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Performance Art, Μία πρώτη επισκόπηση της ανάπτυξης του είδους στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Performance Art, Μία πρώτη επισκόπηση της ανάπτυξης του είδους στην Ελλάδα
Περίληψη:
Αυτή η εργασία έχει στόχο να βρει και να σκιαγραφήσει την πορεία της πρόσληψης και της
ανάπτυξης του είδους της Performance Art στην Ελλάδα. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο σε μία σύντομη παρουσίαση των γεγονότων που προετοίμασαν και καθόρισαν την εξέλιξη του είδους από τις αρχές του 20ου αιώνα ως την εμφάνισή του τη δεκαετία του '60. Μέσα από τον θεωρητικό προβληματισμό για τα όρια της τέχνης και της ζωής όπως και των πειραματισμών των καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με την Performance, όπως η Αμπράμοβιτς και ο Σέχνερ, προλειαίνεται το έδαφος για την κατανόηση των φαινομένων και στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας καταπιάνεται με την παρουσίαση της γενιάς του '60, όπως ο Κεσσανλής και ο Κανιάρης, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της αποτίναξης των στεγανών στην τέχνη στην Ελλάδα αλλά και κατόρθωσαν να συνομιλήσουν επί ίσοις όροις με τους ομότεχνούς τους, ταξιδεύοντας και διαμένωντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό και συμμετέχοντας ισότιμα στα τεκτενόμενα . Επίσης, γίνεται αναφορά σε σπουδαίες γυναίκες καλιτέχνιδες, όπως η Παπακωνσταντίνου και η Καραβέλα, που αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη του είδους καθώς με την ευρεία παιδεία τους και την ενεργό δράση τους αποτέλεσαν έμπνευση και για τους νεότερους καλλιτέχνες.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος προσπαθεί να ανιχνεύσει τις τάσεις και τα πρόσωπα που φαίνεται πως θα σημαδέψουν την τέχνη της Performance του 21ου αιώνα. Δυναμική παρουσία έχει μία ομάδα καλλιτεχνών που προέρχονται από τους κόλπους της σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, κάτι που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη θεσμική αποδοχή και κατοχύρωση του είδους που δειλά ξεκίνησε το 1981 με την έκθεση "Περιβάλλον - Δράση" και σήμερα εξελίσσεται με τις biennale Θεσσαλονίκης και Αθήνας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον και αποδεικνύει πως η Performance στην Ελλάδα δεν ήταν μία εφήμερη μόδα αλλά ένα είδος τέχνης που βρήκε σημαντικά ερείσματα στον τόπο και πλέον μπορούμε να μιλάμε για το ελληνικό φαινόμενο της Performance Art.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
σύγχρονη ελληνική τέχνη, εγκατάσταση, επιτέλεση, περιβάλλον, γεγονός,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
247
Αριθμός σελίδων:
76